Последни новини
Home / Законът / Ученици от Варненската търговска гимназия научиха що е професия „прокурор“

Ученици от Варненската търговска гимназия научиха що е професия „прокурор“

Defakto.bg

През  седмицата прокурорите от Апелативна прокуратура – Варна Стефка Якимова и Станислав Андонов проведоха срещи с дванадесетокласници от Варненска търговска гимназия, съобщиха от държавното обвинение.  Теса  разговаряли  с учениците за професията „прокурор“, за избора да се развиваш професионално в тази посока,  отговорностите и задълженията на прокурорите, както и за трудностите  на професионалното поприще.

Срещите са протекли  под формата на дискусия с младежите, които са се интересували от  важни и обществено значими теми и  конкретни ситуации от  ежедневието.

Срещата с учениците е част от тазгодишното  образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. На местно ниво тя се осъществява с помощта на Регионалното управление на образованието и ръководството на Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“.

Основни цели на програмата са: обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, както и превенция на детското насилие и на детската престъпност.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.