Последни новини
Home / Законът / Гешев се оплака на Европа и Америка, че в България новата власт не го уважава

Гешев се оплака на Европа и Америка, че в България новата власт не го уважава

Defakto.bg

В писмо на 32 страници ръководството на Прокуратурата на Република България начело с Иван Гешев се е оплакало до Европейската комисия, евродепутати и посланици в София от няколко  поредни правителства и политически сили, че  нарушават разделението на властите, опитват да оказват натиск върху държавното обвинение, като засягат и личната сфера на обвинителите и накърняват върховенството на правото.

Всичко това става под въздействието на обвиняеми олигарси и е  „открита атака срещу независимостта на държавното обвинение и персоналния интегритет на магистрати, членовете на техните семейства и приятелски кръгове“, пишат Гешев и останалите шефове от ръководството на прокуратурата. Сред адресатите на прокурорското  оплакване  личат имената на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, ресорни еврокомисари, лидерите на Европейския парламент и парламентарните му групи, българските евродепутати, посланикът на САЩ Херо Мустафа,посланика на Великобритания Роб Диксън и  посланиците на страните – членки на ЕС.

Писмото бе изпратено до медиите от политическата платформа „Ние идваме“ – адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които го определят като скандално и опозоряващо български министър-председатели, министри, политически лидери, президента, депутати и граждански активисти. „Българската прокуратура се превръща във фактор, който вреди с неистини на доброто име на България, освен със собственото си поведение в страната, но и на международната сцена“, заявиха те.

Изявлението носи белезите на същинско оплакване  до  „началника“, от който се очаква да се разправи с „лошите“.  Така например, Гешев се оплаква от премиера Кирил Петков и правосъдния министър Надежда Йорданова, задето са му  поискали   оставката – без основиня и даказателства.  Разказва как е  била проверявана дипломата му заради твърдения на адвокат Минчо Спасов, че е фалшива,  как служебният правосъден министър Янаки Стоилов е поискал Висшият съдебен съвет да прекрати мандата му предсрочно, а после Бойко Рашков, още като служебен вътрешен министър, сезирал и прокуратурата със сигнал срещу него.

На уважаваните от него „превъзходителства“,  Гешев е докладвал и как депутата от  „Демократична България“ Атанас Славов  цитира укриващия се в Белград бивш собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, като казва, че „Догодина ще има промяна на върха в прокуратурата и във ВСС“. Цитиран е и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов да казва по адрес на Гешев: „Оставка, кой говори за оставка, говорим за уволнение, обвинение и после за затвор“.

Упоменат  е и  бившият вицепремиер Красимир Каракачанов (нарекъл „показно убийство“ ареста на екоминистъра Нено Димов). Изказано е дори  недоволство от  бившия премиер Бойко Борисов, който казал, че прокуратурата „угажда на Радев“ като го вика за разпит.

Главният прокурор се оплаква директно от премиера Кирил Петков, който настоя за оставката му. Според Гешев изявленията на Петков са нарушение на разделението на властите и за опит за политическо влияние върху независимостта на съдебната власт.  В подобен тон са оплакванията на Гешев и от вътрешния министър Бойко Рашков и от правосъдния министър Надежда Йорданова, които също на няколко пъти поискаха оставката му в прав текст.Цитирано е изявление и на Кирил Петков от интервю, в което той казва, че: „Нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец – в миналото или бъдещ.

„Освен институционалния натиск, започна и персонален, спрямо конкретни прокурори и членове на техните семейства“, пише ръководството на прокуратурата. Дава се пример със случая със сегашния европейски делегиран прокурор Вероника Трифонова, прекратила преписка (бел. ред. за полицейско насилие над протестиращи), и със самия Гешев – от неговия баща и от жената, с която живее на съпружески начала ГДБОП е снела сведения (бел. ред. в писмото не се съобщава поводът за снемане на обяснения, а в началото на декември името на Стоимен Гешев беше посочено от бизнесмен, оплакал се, че бизнесът му е бил отнет). Тормозени от НАП били и дребни бизнесмени, приятели от детинство на главния прокурор, продължава изложението до европейските лидери.

Прокуратурата е изтъкнала като заслуга обвиненията, повдигнати срещу „редица български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси“  –  Васил Божков, Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Без да навлиза в подробности, че нито едно от тези разследвания не е приключило с присъда дори на първа инстанция.  Отбелязани са като успехи изгонването на руски „шпиони „, разбитата шпионска група в Министерство на отбраната,   борбата с телефонните измами и битовата престъпност.

Според ръководството на прокуратурата управляващата днес страната коалиция с подготвяните законодателни промени в областта на съдебната власт „подриват устоите на демокрацията“ като засягат „независимостта на съдебната власт, интегритета на магистратите, охраната на правата на гражданите и правовия ред въобще„.

От изложениета трябва да се разбира, че  политиците  посегят  независимостта на прокуратурата, която в момента работи по-добре от когато и да е.

Място за възмущение в писмото е отделено и на намерението на управляващите да закрият специализираното правосъдие.  Нарича законодателната инициатива на новите управляващи за закриване на спецправосъдието  „безпрецедентен опит за натиск“ и разказва как прокурори и следователи са излезли на протест в защита на това правосъдие,  без да се спира на организационния характер на събититето в иерархично подчинената му прокуратура.

„Виждал съм всякакви жалби с изложени безобразия до множество международни фактори накуп. Дори една, която беше адресирана включително до Митко Бербатов на стадион „Олд Трафорд“, гр. Манчестър, Обединеното Кралство.
Обаче жалба като на главния с 67 адресати (преброени от лекс.бг) досега не бях виждал“, коментира  прокурорското писмо бившият прокурор Андрей Янкулов във фейсбук.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.