Последни новини
Home / Законът / По сигнал на Министерстото на правосъдието ДАНС проверява 47 „златни паспорти“ , в 5 от тях има сериозни нарушения

По сигнал на Министерстото на правосъдието ДАНС проверява 47 „златни паспорти“ , в 5 от тях има сериозни нарушения

Defakto.bg

По сигнал на Министерството на правосъдието ДАНС е установила към този момент 5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Проверката продължава.
Това отоговори  министърът на правосъдието Надежда Йорданова а в предаването „Въпросите“ с Генка Шикерова по ТВ 1 на питане  как ще коментира внесения сигнал от ДПС по процедурите за получаването на т. нар. „златни паспорти“.
Йорданова  заяви, че  ДПС  са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случаи, за които има съмнения за закононарушения.

На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт“ от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.
Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещутвърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват
се обаче много обезпокоителни данни. Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства“, каза Йорданова.
Тя припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на
следващото заседание на Министерския съвет.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.