Последни новини
Home / Законът / СРП се е самосезирала за заплахите срещу журналиста А.Чобанов и общинския съветник Б. Бонев

СРП се е самосезирала за заплахите срещу журналиста А.Чобанов и общинския съветник Б. Бонев

Defakto.bg
Софийската районна прокуратура се е самосезирала за  заплахите срещу  журналиста Атанас Чобанов и столичния общински съветник Борис Бонев, съобщават оттам.
Наблюдаващи прокурори ще извършат лични проверки, а двамата ще бъде призовани, за да им бъдат снети обяснения, информират от държавното обвинение.
След като бъде анализирана информацията, наблюдаващите прокурори ще преценяват дали да бъдат образувани досъдебните производства.
Журналистът Атанас Чобанов е бил предупреден от западните партньорски служби за непосредствена заплаха от физическа саморазправа на територията на България, съобщи той.  Сигналът е бил получен веднага след последното разследване на разследващия сайт на Чобанов BIRD.bg.

“В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание,  коментира Чобанов пред EURACTIV България.

Във фейсбук Борис Бонев съобщи, че е получил „достоверна информация“ за непосредствена заплаха за живота му, като данните били потвърдени и от чуждестранни партньорски служби. Той смята, че заплахите са свързани с работата му като общински съветник и дейността на неправителствената организация „Спаси София“ и е обявил своите предположения пред компетентните органи. В публикацията си общинският съветник Борис Бонев посочи, че е дал подробни показания пред компетентните органи. В прокуратурата до момента не е постъпила подобна информация от институциите, която по закон трябва да бъде докладвана незабавно на прокуратурата, казват оттам.

Бонев е независим общински съветник и често критикува начина, по който София бива управлявана от екипа на кмета Йорданка Фандъкова.

About De Fakto

Проверете също

Гешев няма да иска имунитета на Делян Добрев, предложението на СГП не било мотивирано

Главният прокурор Иван Гешев е върнал на Софийска градска прокуратура предложението  за сваляне на имунитета …

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.