Последни новини
Home / Законът / Българската асоциация за европейско право застава зад избора на съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Българската асоциация за европейско право застава зад избора на съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Defakto.bg
Съдия Галина Захарова

Българската асоциация за европейско право застава зад избора на съдия Галина Захарова за председседател на Върховния касационен съд.

Единственият кандидат в предстоящата процедура – съдия Галина Захарова, категорично се откроява с високия си авторитет, както сред колегите съдии, така и сред всички правни общности в страната.  Въз основа на дългогодишно сътрудничество с нея по различни въпроси, свързани с правото на ЕС, считаме че тя притежава всички необходими морални, професионални и човешки качества, за да бъде избрана на този пост.   

Това се казва в становище на БАЕП  до Пленума на Висшия съдебен съвет, който на 14 декември ще пристъпи към избор на новия председател на  ВКС.

Изборът, който предстои е за ценности, върху които се гради върховенството на правото , а номинацията на Галина Захарова, „чиято професионална, лична и обществена биография е безупречна, ще даде на обществото ни увереност, че усилията, дисциплината и стремежът към професионално и нравствено съвършенство са реални категории, а не само лозунги„, отбелязват от европейската асоциация.  Юристите  подчертават  дълбокото и систематично познаване на европейското и международното право от съдия Захарова, както и задълбочените й познания на практиката на Съда на Европейския съюз и на Европейския съд по правата на човека,  които имат огромно значение  за българските съдилища.

В момента, Висшият съдебен съвет е изправен пред важен ценностен избор, от който се очаква решителна промяна във вижданията и действията си за отстояването на една независимата съдебна система, която да възстанови доверието на гражданите и европейските ни партньори в нея, казват от БАЕП и изразяват увереност,  че изборът на председател на ВКС ще бъде стъпка в правилната посока.

БАЕП е  учредена в края на 2009 г. от изтъкнати български и чуждестранни юристи с богат академичен и практически опит и с осезаемо присъствие в България и Европейския съюз.  Асоциацията е член на Международната федерация по европейско право (FIDE) от 28 септември 2009 г. Нейн председател е съдията в Съда на ЕС Александър Арабаджиев, а сред имените й почетни членове е проф. проф.Коен Ленартс, председател на СЕС.

Съюзът на съдиите в България  също  обяви  подкрепа за избора на зам. председателя на ВКС Галина Захарова. Тя получи адмирациите и на председателя на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев, на проф. Янаки Стоилов, върховни съдии и юристи от всички области на правото. Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) също застана зад избора й.

Цялата позиция на БАЕП:

 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
Обръщаме се към вас в качеството ни на организация, която от самото начало на членството на България в Европейското семейство осъществява активната връзка на националната ни правна система  с правото на Европейския съюз.
Дейността и опитът на Българска асоциация за Европейско право ни дават не само основание, но и изискват от нас, да подпомагаме усилията за създаването на условия, в които независимостта на съдебната система и правовата държава в България да бъдат отстоявани като единствена възможна политика за постигане на висок професионализъм и стабилни нравствени ценности.
Върховенството на правото е ценност, която  Договорът за Европейския съюз (ДЕС) поставя редом с демокрацията и основните човешки права.
Същевременно, то е средоточието на тези ценности, върху които се основава Съюзът, и е от жизнена необходимост за функционирането и развитието на съвременното общество.
Върховенство на закона се постига с независима съдебна власт, която Вие, уважаеми колеги, членове на ВСС, сте призвани да създавате, отстоявате и подкрепяте. Независимостта на съдебната система е съществен елемент  от принципа на върховенството на правото и  същевременно, условие за
неговото спазване. Тя е вътрешно присъща на съдебната дейност и обосновава нейната легитимност. При това, значимостта на този принцип не се изчерпва с правосъдната дейност, но въздейства върху всички сфери на държавния и обществен живот. В изпълнение на вашата мисия, ви предстои да направите избор, който не е между отделни личности, а е между ценности.

Поемането на отговорността в настоящия обществено-политически момент да бъде номинирана за
председател на Върховния касационен съд съдия Галина Захарова, чиято професионална, лична и обществена биография е безупречна, ще даде на
обществото ни увереност, че усилията, дисциплината и стремежът към професионално и нравствено съвършенство са реални категории, а не само
лозунги. При това – чрез личността на магистрат, която е дала реални примери за отстояване на личното и професионално достойнство.

Единственият кандидат в настоящата процедура – съдия Галина Захарова, категорично се откроява с високия си авторитет, както сред колегите
съдии, така и сред всички правни общности в страната.

Въз основа на дългогодишно сътрудничество с нея по различни въпроси, свързани с
правото на ЕС, считаме че тя притежава всички необходими морални, професионални и човешки качества, за да бъде избрана на този пост.
Съдия Галина Захариева има не само очевидните професионален и административен опит, необходими за бъдещия председател на ВКС, но тя
има и осезаемо присъствие  в националната правна система, както  и сред колегите си от останалите европейски държави.  По-специално, бихме искали
да подчертаем нейното дълбоко и систематично познаване на европейското и международното право, както и на практиката на Съда на Европейскиясъюз и
на ЕСъдПЧ, които ще имат все по-голямо значение  за българските съдилища.

В момента, може би повече от всякога, България е изправена пред наложителността да реализира решителна промяна във вижданията си и действията си за отстояванетона една независимата съдебна система, която да възстанови доверието на гражданите и европейските ни партньори в нея.
Висшият съдебен съвет е изправен пред важен ценностен избор.

Вярваме, че избирането на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд на Република България е правилната стъпка в
тази посока.

София, 10.01.2022 г.,

Управителенсъвет на БАЕП

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.