Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет: В лицето на съдия Галина Захарова, ВКС ще има достоен и авторитетен председател

Висшият адвокатски съвет: В лицето на съдия Галина Захарова, ВКС ще има достоен и авторитетен председател

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет е поредната  институция, която изразява пълна подкрепа за кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд.  „В лицето на съдия Галина Захарова, ВКС ще има достоен и авторитетен председател“,  заявят адвокати в позиция, изпратена до Пленума на Висшия съдебен съвет. 

Председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев още през октомври  подкрепи номинацията на  Захарова. „Фopмaлнo ниe, aдвoĸaтитe, нe cмe yчacтници в пpoцeca пo нoминaция и избop нa пpeдceдaтeл нa BKC. Ho ĸaтo нaй-гoлямaтa юpидичecĸa oбщнocт в cтpaнaтa cмe длъжни дa зaявим cвoятa пoзиция. И c тoвa дa дoпpинeceм зa избopa нa пoчтeн и пpинципeн мaгиcтpaт, ĸoйтo дa oглaви eднa oт ĸлючoвитe инcтитyции, пpизвaни дa бpaнят зaĸoннocттa в cтpaнaтa„, обобщи  той.

Процедурата за избор беше обявена в края на септември миналата година, а през октомври Висшият съдебен съвет обяви кандидатурата на съдия Захарова. Изслушването е на 14 януари 2022 г.
Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС), Съюзът на съдиите в България, Асоциацията за европейско право  и още много юристи и организации застанаха зад избора на  зам.председателя на ВКС Захарова за титулярен ръководител на съда.

Ето и  позицията на ВАдС:

 

Българската адвокатура е единственият независим професионален участник в дейността на съдебната система. Висшият адвокатски съвет олицетворява единството, независимостта и самоуправлението на адвокатурата, затова е призван да изразява позиция по важните въпроси, касаещи дейността на съдебната власт. В тези си функции и предвид процедурата пред вас,   Висшият адвокатски съвет подкрепя кандидатурата на съдия Галина Захарова, като изцяло споделя аргументите, изложени в предложението на Пленума на Върховния касационен съд от 19.10.2021 г. за издигането й като кандидат за председател на Върховния касационен съд, в доклада на Комисията за професионална етика към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, както и в писмата и изказванията в подкрепа на нейната кандидатура.

Съдия Галина Захарова притежава безспорна професионална компетентност и организационен опит за заемане на длъжността.

Нейната ерудиция, обективност, безпристрастност, независимост, отдаденост и почтеност като съдия и като административен ръководител са признати единодушно от правната общност.

Висшият адвокатски съвет счита, че концепцията на съдия Галина Захарова, представена пред Висшия съдебен съвет, доказва изключително познаване на проблемите на съда и съдържа ясни и възможни решения с акцент върху утвърждаването на независимостта и престижа на правосъдието и на водещата роля на Върховния касационен съд в този процес.

Принципът, че няма правосъдие там, където няма защита, е сред основополагащите в съдебните актове, лекциите и публичните изяви на съдия Галина Захарова. Тя е сред най-уважаваните магистрати, които имат доверието на общността заради високия й професионализъм, основан на зачитане на законността, на правилата на справедливия процес и спазването на правата на гражданите.

Считаме, че в лицето на съдия Галина Захарова, Върховният касационен съд ще има един достоен и авторитетен председател.

 

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.