Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВКС с категорична подкрепа за Галина Захарова да бъде избрана за председател на съда

Пленумът на ВКС с категорична подкрепа за Галина Захарова да бъде избрана за председател на съда

Defakto.bg

      На свое заседание, проведено на 10.01.2022 г., Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) изслуша кандидата за председател на ВКС съдия Галина Захарова и изрази становище за наличието на качествата по чл. 170, ал. 4 и ал. 5 от Закона за съдебната власт, съобщиха от съда.  Нормата на чл. 170, ал. 4 гласи, че за административен ръководител на Върховния касационен съд се назначава лице, което има високи професионални и нравствени качества и отговаря на изискванията за стаж. Според ал. 5 изискванията за назначаване за председател на ВКС са: способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; висока професионална компетентност: да притежава задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности; изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и принос за утвърждаването на правовата държава; развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.

Заседанието на Пленума на ВКС е проведено с участието на 81 върховни съдии, като с 80 гласа „за“ и 0 гласа „против“ (в гласуването не участва съдия Галина Захарова) е прието решение, с което Пленумът на ВКС изразява становище, че кандидатът за председател на Върховния касационен съд Галина Захарова  притежава качествата по чл. 170, ал. 4 и ал. 5 от Закона за съдебната власт и изразява категорична подкрепа за Галина Захарова – кандидат за председател на Върховния касационен съд, която притежава необходимите качества да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт.

В петък, 14 януари ще се проведи избор от Пленума на ВСС за председател  на ВКС.  На  извънредно заседание съдебните кадровици промениха мястото за избор на съдия номер едно – от традиционната зала във ВСС, в зала в съседната страда на Националния институт за правосъдие.  Причината е усложняващата се епидемична обстановка и заявките на голям брой членове на Съвета и медиите да присъстват на място при избора в петък.

Както своите предшественици, служебните правосъдни министри Янаки Стоилов и Иван Демеджиев, Надежда Йорданова също даде висока оценка на качествата на съдия Захарова. Според нея това, че тя е единствена номинация не е проблем, защото важни са  нейните професионални и нравствени качества. Правосъдният министър не вижда проблем в това, че заради непопълнен състав, в избора в петък ще участват само 22 съдебни кадровици.

За да бъде избрана Галина Захариева, е необходимо високо мнозинство от 17 гласа.

 

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.