Последни новини
Home / Законът / Никой не дава данни на СРП за заплахите срещу Бойко Рашков, Атанас Чобанов, Борис Бонев и Христо Петров

Никой не дава данни на СРП за заплахите срещу Бойко Рашков, Атанас Чобанов, Борис Бонев и Христо Петров

Defakto.bg

По повод  зачестилите през последния месец случаи твърдения от публични лица, че са били обект на заплахи Софийска районна прокуратура се самосезира  в съответствие със своята компетентност, съобщават оттам. „По образуваните преписки веднага бяха отправени покани към народния представител
г-н Христо Петров, г-н Бойко Рашков – министър на вътрешните работи, журналиста г- н Атанас Чобанов, както и столичния общински съветник г-н Борис Бонев с цел предоставяне на информация за техните заплахи“.
От съобщението става ясно, че наблюдаващите прокурори незабавно са изискали информация от компетентните институции – основни служби на МВР – ГДБОП, ГДНП, ДАР, ДАНС и Служба „Военно разузнаване“ дали разполагат с данни за отправени заплахи или закани по отношение на тези лица, както и какви действия са предприели в случай, че такива са налице.

До момента отговор в прокуратурата не е получен. Единствено е постъпил отговор от ДАНС, че не разполага с информация, касаеща лицето Атанас Чобанов„, се казва в съобщението.

Прокуратурата ме потърси, за да дам сведения, но няма да дам, докато Гешев е главен прокурор. Според мен той е част от тази банда. В никакъв случай при тази ситуация няма да се върна в България”, заяви вчера пред  NOVA разследващият журналист Атанас Чобанов .  Той обясни, че е бил  предупреден от чужда държава за заплаха срещу него.  Атанас Чобанов изрази съмнение, че  заплахата за живота му идва от кръгове, свързани с ДПС.

Вчера получих достоверна информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота ми. Информацията е потвърдена и от чуждестранни партньорски служби. Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на Спаси София”, написа във фейсбук Борис Бонев.

По време на дебатите за структурата и състава на новия Министерски съвет  през декември депутатът от ПП Христо Петров – Ицо Хазарта обяви от парламентарната трибуна, че е бил заплашван, че ще загуби най-ценното си, ако подкрепя Кирил Петков и Асен Василев. По-късно в кулоарите на парламента вътрешният министър Бойко Рашков също каза, че са му отправяни заплахи.
„Недопустимо е  прокуратурата да не бъде уведомена, ако такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвиняеми лица„, заявяват от  СРП.

За по-добро взаимодйсствие и изясняване на случаите днес в Софийска районна прокуратура са поканени представители на ръководствата на ГДБОП, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и Служба „Военно разузнаване“. На срещата ще присъстват и наблюдаващите прокурори.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.