Последни новини
Home / Законът / От днес карантината при заразяване с COVID-19 е десет дни

От днес карантината при заразяване с COVID-19 е десет дни

Defakto.bg От днес, 11 януари, лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина от датата на последния им контакт с потвърдения случай.   Това се казва в заповед  на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение. Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

Здравните власти трябва да обсъдят доколко зеленият сертификат е ефективен на фона на разпространението на Омикрон. Данните от други държави, а и в България се случва, са за все повече пробивни инфекции при хората с две дози. Това мнение изрази пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право. Според нея трябва да се помисли дали сертификатът да остане в настоящия му вид, както и  „дали въобще да продължи да служи като противоепидемична мярка или са необходими по-строги мерки, свързани със затваряне на някои обекти„.

Адвокатът  сподели свои впечатления за липсата на контрол и на проверки на зелените сертификати. „Преди седмица аз исках да посетя един ресторант, влязох, от входа сама си показах сертификата, тъй като нямаше никой, който да го изисква. Един сервитьор, който не носеше маска, заедно с колегите си – и те не носеха, каза – ние такива глупости не проверяваме. И аз се обърнах и напуснах ресторанта, тъй като това не го прави безопасен.“

За разследването на bTV и огласяването на ваксинационния статут на депутати от „Възраждане“  Шаркова каза, че част от депутатите сами са посочили, че са ваксинирани, а за един е била огласена подобна информация.  „Това действително са данни, свързани със здравния статус на едно лице, но тук сме в хипотезата на обществения интерес.

Трябва да сме наясно с реалното поведение на народни представители, които наричат ваксините експериментални течности, допълни тя.

По темата с фалшивите сертификати за ваксинация и последващо желание на мнимите ваксинирани да си поставят ваксина Мария Шаркова посочи:

„Това е доста трудно, когато веднъж си опитал да излъжеш системата.“ Според нея  подобни хора трябва да съдействат на органите на реда, за да се разкрива издаването на фалшиви сертификати.

„Това са хора камикадзета“, смята Шаркова, която обърна внимание и върху изкривяването на статистиката. Вече две години противоепидемичните правила се въвеждат със заповеди и това не става по най-удачния начин.  Една заповед е променяна по 6-7 пъти, коментира Мария Шаркова.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.