Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов: До 2-3 седмици законите за съдебната реформа ще бъдат придвижени в НС

Христо Иванов: До 2-3 седмици законите за съдебната реформа ще бъдат придвижени в НС

Defakto.bg

Председателят на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че очаква в следващите 2-3 седмици да има движение по основните законопроекти за съдебната реформа.
Той определи забавянето като технологично заради формата на коалицията, но се надява след първоначалното одобрение скоростта да се вдигне в Народното събрание.
Ние от “Демократична България” имахме готови законопроекти, които минаха на първо четене в предишния парламент. Появиха се нови играчи и има нужда от технологично време да бъдат внесени вече не като законопроекти на “Демократична България”, а като законопроекти на Министерски съвет или на цялата коалиция”, каза той в предаването “Въпросите” по TV1.
Според него първоначалното съгласуване на ниво коалиция ще гарантира необходимата подкрепа в комисиите и пленарна зала.
Времето, което сега се инвестира да се постигне разбирателство в една доста сложна коалиция, ще се навакса. Ако има ясно мнозинство по законопроектите, те ще минават достатъчно бързо в Народното събрание. Очаквам в следващите 2-3 седмици тези закони да започнат своето движение”, каза той.

Христо Иванов заяви,че не е  притеснен от писмото на главния прокурор Иван Гешев до европейските служби. Той го окачестви като “отчаяние”.

Едва ли г-н Гешев, може да се надява, че някой ще му обърне внимание в Европа. Неговата дискредитация е пълна и необратима. В Плана за възстановяване много ясно е казано, че липсата на отчетност на главния прокурор е един от най-големите проблеми пред България”, коментира той.
Това са негови опити да задържи впечатлението в прокуратурата, че държи някаква инициатива, че предприема действия. Ако започне да губи психологическото предимство, че контролира нещата вътре, това може да отприщи окончателен взрив. По-скоро считам, че иска да покаже Жив съм. Действам. Имам инициативата”. „Отчаяна история”, каза още съпредседателят на „Демократична България“.

Атанас Славов

Пред БНТ Атанас Славов, зам.председател на правната комисия заяви: Работим усилено с колегите по изменение на Закона за противодействие на корупцията, който ще бъде внесен до края на месеца. Предстои уточняване с всички коалиционни партньори на финалните текстове. С високо ниво на съгласие сме за това как да изглеждат двата нови органа – Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на имуществото.

Комисията за противодействие на корупцията ще бъде фокусирана върху конфликти на интереси, но и върху разследване на корупционни престъпления. Досега КПКОНПИ няма разследващи функции, а само оперативно-издирвателни“, изясни той.

На въпроса дали по този начин ще се изземат функции на прокуратурата Славов заяви:: „Разследването и в момента е извън прокуратурата с изключение на следователите. Сега ще има още един разследващ орган, който е специализиран в противодействие на корупцията и разследване на корупционни престъпления.

По думите на Славов  всички очакват КПКОНПИ да бори корупцията, а тя само подпомага прокуратурата или други разследващи органи, пази периметъра на извършено престъпление, но всъщност няма разследващи правомощия. Славов очаква резултати от създаването на новата комисия през втората половина на годината.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.