Последни новини
Home / Законът / ВСС публикува протоколи за избора на председател на ВКС, без подкрепата за Галина Захарова на ССБ, ВАдС и БАЕП

ВСС публикува протоколи за избора на председател на ВКС, без подкрепата за Галина Захарова на ССБ, ВАдС и БАЕП

Defakto.bg

На интернет сайта на Висшия съдебен съвет е публикавано  решението на Пленума на ВСС  за промяна мястото на изслушване  на съдия Галина Захарова за председател на ВКС в утрешната процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. На 11 януари съдебните кадровици промениха мястото за избор на съдия номер едно – от традиционната зала във ВСС, в зала в съседната страда на Националния институт за правосъдие.  Причината е усложняващата се епидемична обстановка и заявките на голям брой членове на Съвета и медиите да присъстват на място при избора в петък.

Публикуван е и  протокол от заседанието на върховните съдииите от 19 октомври, на което Пленумът на  ВКС  излъчи кандидатурата на Галина Захарова за председател на ВКС , както  и протоколът от скорошното от 10 януари, на  което 81 съдии препотвъриха подкрепата си  за нея да да бъде избрана за председател на ВКС.  В него се забелязва  подозрение на  върховните съдии, че  „подмолни движения и договорки“ могат да провалят избора на  председател на Върховния касационен съд (ВКС)  от Висшия съдебен съвет.

Захарова бе издигната единодушно от колегите си за техен председател.  Те се позоваха на безупречната ѝ съдийска и лична репутация. Накрая Захарова остана единствената номинация за поста, след като нито членовете на ВСС, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури.

За да стане председател на съда, успешният кандидат трябва да получи 17 гласа в своя подкрепа, а след това президентът да издаде указ.

ВСС има по закон 25-ма членове, но три от местата са вакантни. Т.нар. лоби на главния прокурор във ВСС се състои от 18-19 души, писа Медиапул. Сигналът, че ВСС може и да не избере Галина Захарова, бе заподозрян от изявление на представляващия член на съвета Боян Магдалинчев пред Нова тв.

За поста има само един кандидат. Надявахме се да има поне още един, това би било добре за вътрешната конкуренция. Ако беше предложен такъв от ВСС, щеше да има сериозни критики. Министърът на правосъдието също се въздържа да предложи човек. Не е задължително обаче да бъде одобрен този кандидат. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен ръководител не може да взема решения във важните моменти, не виждам смисъл от такъв ръководител. Той трябва да умее да отстоява независимостта на съдебната власт и на съда“, каза Магдалинчев.

След изслушването й двете комисии на ВСС –  атестатационната и  по етика ,  излязоха със заключение, че   Захарова отговаря  100% на условията за заемане на поста.

Въпреки това вървят спекулации, че има сценарии Захарова да не получи нужните 17 гласа – в   съдийската колегия на съвета текат договорки да не бъде подкрепена, твърдят източници и на в. Сега.  Според тях идеята е прокурорската колегия, начело с главния прокурор Иван Гешев, да подкрепи Захарова, за да покаже,че не се бърка в съдийското управление и че и единствен кандидат (какъвто беше и Гешев) е добър вариант.

Направи впечатление, че на страницата на ВСС,  освен позицията на Бюрото за контрол на СРС в подкрепа  на  Захарова, не са  публикувани становищата други авторитетни институции в  подкрепа на избора на съдия Захарова.  В подкрепа на Захарова се обявиха от  Съюза на съдиите в България, Българската асоциация за европейскио право и  Висшият адвокатски съвет.

Така е, защото тези становища са постъпили след предварително обявения  срок – 6 януари, дадоха отговор от ВСС.  Изразената от тях подкрепа за зам.председателя ан ВКС обаче е раздадена на членовете на ВСС, увериха оттам.  Очаква се  утре,  при избора и трите позиции да бъдат публично обявени.

В тях категорично се твърди,  че  единственият кандидат за поста притежава  пpитeжaвa бeзcпopнa пpoфecиoнaлнa ĸoмпeтeнтнocт и opгaнизaциoнeн oпит зa зaeмaнe нa длъжнocттa.  „Heйнaтa epyдиция, oбeĸтивнocт, бeзпpиcтpacтнocт, нeзaвиcимocт, oтдaдeнocт и пoчтeнocт ĸaтo cъдия и ĸaтo aдминиcтpaтивeн pъĸoвoдитeл ca пpизнaти eдинoдyшнo oт пpaвнaтa oбщнocт„, смятат съдии, юристи от всички области и адвокати.

Подкрепа за кандидатурата на Галина Захарова обявиха и трима правосъдни   министри – Надежда Йорданова, а преди нея,  проф. Янаки Стоилов и Иван Демерджиев.

Един oт нaй-cилнитe дoвoди зa бeзcпopнocт нa ĸaндидaтypaтa й,  e  бeзaпeлaциoннaтa пoдĸpeпa, ĸoятo cъдия Зaxapoвa пoлyчава oт cвoитe ĸoлeги„, заяви пред Дефакто председателят на ВАдС Ивайло Дepмeнджиeв.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.