Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата проверява хакерска атака срещу сайтовете на „Капитал“ и „Дневник“

Прокуратурата проверява хакерска атака срещу сайтовете на „Капитал“ и „Дневник“

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с информация за хакерска атака срещу сайтовете на „Капитал“ и „Дневник“, извършена днес. Това съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация, съдържаща данни за престъпление от общ характер, във връзка с DDoS атака срещу интернет страниците на посочените медии, довела до затруднения в работата им и на достъпа на потребителите до тях.

Проверката е възложена на ГДБОП-МВР, като след приключване материалите  ще  бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

СГП напомня, че на 09.12.2021 г. образува досъдебно производство за компютърно престъпление по чл. 319г, ал. 2 НК по сигнал от „Труд Медиа“ ЕООД във връзка с две DDoS атаки, извършени от IP адреси, които не са от българското адресно пространство и които са довели до затрудняване дейността на медията. Разследването е възложено на ГДБОП и се води за усложнена престъпна дейност по чл. 26, ал. 1 от НК, като са дадени указания за извършването на конкретни действия по събиране и проверка на доказателства. 

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.