Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров напуска предсрочно поста на председател на Антикорупционната комисия

Сотир Цацаров напуска предсрочно поста на председател на Антикорупционната комисия

Defakto.bg

Сотир Цацаров подава предсрочно оставка от поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

По-рано днес в писмен отговор до в.“24 часа“ за законовите промени по линия на КПКОНПИ Цацаров: „Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си“.

Цацаров планира да защити Комисията от критиките, че не работи със статистика. Тя ще бъде обобщена в годишния доклад, който той е задължен да внесе в специализираната антикорупционна парламентарна комисия, която по  съвпадение, днес се събра за първи път днес и се обсъжда изслушване на Сотир Цацаров по въпроси основно в сферата на гражданската конфискация.

Сред тях  са въпросите – в какъв размер е запорираното досега  имущество, придобито по незаконен начин, какъв размер от запорираното е отнено с решение на съда, колко дела се водят срещу Антикорупционната комисия за вреди от неправомерни действия.

Бившият главен прокурор Цацаров оглави КПКОНПИ на 11 декември 2019 г., след като заради скандал с терасата си оставка подаде отзования наскоро като консул във Валенсия Пламен Георгиев.  Цацаров беше кандидат за поста, номиниран от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, докато все още заемаше поста главен прокурор.

Мястото му в съдебната система обаче по закон се пази. Така че след 1 март Цацаров може да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Новината идва на фона на намеренията на новото управляващо мнозинство за сериозна реформа на антикорупционния орган, включително и кадрова. Оставката на Цацаров като председател на КПКОНПИ, както и тази на главния прокурор Иван Гешев е една от основните цели на новите управляващи. Очаква се в скоро време да бъде представен и правителственият законопроект за реформа в КПКОНПИ и разделянето й на две комисии.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.