Последни новини
Home / Законът / Управляващата коалиция официално поиска оставката на Иван Гешев в НС. Той: Кризисен пиар!

Управляващата коалиция официално поиска оставката на Иван Гешев в НС. Той: Кризисен пиар!

Defakto.bg

 ДАНС е отнела достъпа на Сотир Цацаров до класифицирана информация като ненадежден

Управляващата  коалиция  официално поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев от трибуната на Народното събрание. Декларацията бе прочетена от  Андрей Гюров от името на „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.  След изчитането й  последваха бурни аплодисменти в залата.

Ето какво се казва в нея:

Коалицията като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС – редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала „Апартаментгейт“, аферата с къщите за гости, Росенец, като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по „Магнитски“, като отчита казусът „8-те джуджета“, като отчита избирателното активиране на ръководството на прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изказвания на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването на президентството, като подчертава, че Специализираната прокуратура да поиска СРС за опозиционни лидери и граждани, като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти,като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призоваваме главния прокурор да подаде оставка.

Иван Гешев коментира поисканата му оставка на влизане във ВСС, където бе открита процедурата за избор на председател на ВКС:  „Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова„, заяви Гешев.

Последва обаче светкавичен отговор на ръководството на ПРБ, от който става ясно, че Иван Гешев няма намерение да подаде оставка:

Отговорът:

Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се
използва трибуната на българския парламент.
Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните
членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.
Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани.

Вчера стана ясно, че председателят ана КПКОНПИ Coтиp Цaцapoв пoдaвa пpeдcpoчнo ocтaвĸa oт пocтa. Hoвинaтa дойде нa фoнa нa нaмepeниятa нa нoвите управляващи зa дълбока peфopмa нa aнтиĸopyпциoнния opгaн, вĸлючитeлнo и ĸaдpoвa. Ocтaвĸaтa нa Цaцapoв и на  глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв e eднa oт ocнoвнитe цeли нa нoвото управляващо мнозинство.

Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“, заяви днес пред БТВ премиерът Кирил Петков. Той е бил уведомен за това от Държавна агенция „Национална сигурност“. Решението е с днешна дата на база проверка за т.нар. контрол на надеждност, като е преценено, че той е неблагонадежден. По думите на Петков данните са събирани дълго време, но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.“Не мога да кажа дали оставката от вчера на Сотир Цацаров е на база негово предположение за това решение. Надявам се това да не е така“, каза . Той приветства ДАНС за решението и подчерта, че то показва, че вече няма хора над закона. Премиерът подчерта, че оценката му за работата на Цацаров е „силно отрицателна“.

По закона грифът „Строго секретно“ означава, че „нерегламентиран достъп би застрашил в изключително висока степен суверенитета, независимостта или териториалната цялост на страната или нейната външна политика и международни отношения, свързани с националната сигурност, или би могъл да създаде опасност от възникване на непоправими или изключително големи вреди, или да причини такива вреди в областта на националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред“. От думите на  премиера следва, че Цацаров има достъп до по-долното ниво „секретно“, определено за случаите, „когато нерегламентиран достъп би застрашил във висока степен суверенитета, независимостта или териториалната цялост на страната.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.