Последни новини
Home / Законът / Съдии за избора на Галина Захарова: За първи път председател на ВКС не е минавал за одобрение пред политическата власт

Съдии за избора на Галина Захарова: За първи път председател на ВКС не е минавал за одобрение пред политическата власт

Defakto.bg
Съдия Калин Калпакчиев

За първи път бе избран  председател на ВКС в прозрачна и публична процедура без кандидатурата му  преди това да е минала през политическо  одобрение.  Това  заяви съдия Калин Калпакчиев, доскорошен председател на ССБ в отговор на въпрос на Дефакто за единодушния вот на ВСС, който поставя  Галина Захарова начело на върховната съдебна инстанция.

Според Калпакчиев заслугата се дължи на  многодишните  усилия на съдийската общност да запази съдийската си независимост от натиск и външни  вмешателства.

Той подчерта  безспорната кандидатура на Галина Захарова, като  компетентен професионалист, етичен и нравствен човек, който не случайно получи на два пъти единодушна подкрепа за поста от върховните съдии.  Изборът й е шанс за ускоряване на  реформа в съдебната власт, категоричен е Калин Калпакчиев.

Съдия Мирослава Тодорова

Единодушният избор на съдия Галина Захарова  за председател на ВКС „е важен ден от строителството на съвременната българска демокрация“, заслужава да го отпразнуваме, защото ние сме си го изработили сами“ –  така  съдия Мирослава Тодорова  коментира избора на новия председател на ВКС  пред  Веселин Дремджиев  в студиото на „Денят“.

Никой няма съмнение, че съдия  Захарова не се е виждала нито с настоящия, нито с предишния министър-председател, нито с който и да било министър-председател,  каза Тодорова.  В този смисъл изборът на Галина Захарова „е важно постижение, не само защото общностно сме го направили възможно, но и защото е резултат на култура и цивилизованост„, отбеляза тя.  Съдиите показаха,  че наистина имат ресурс да отстояват обществения интерес, каза  Тодорова.

Според  нея,    „този състав на ВСС не е изживял катарзис, а  по – скоро е  показал  „чувствителност към политическата конюнктура„.

И още:

Ефективното наказателно разследване на главния прокурор може да се осъществява само от напълно независим от прокуратурата субект – такъв може да бъде съдия, каза Мирослава Тодорова.

Според мен това е един от крайъгълните камъни на необходимата реформа на наказателното правосъдие и то съвсем не заради конкретно наказателно разследване на конкретен главен прокурор.  А защото възприемането на подобна визия би означало да се разчупи догмата, че прокуратурата трябва да има пълен монопол върху функцията по наказателно преследване.  Пълният монопол върху наказателното преследване, заключването на решението дали да се обвини, или не, винаги и само в една-единствена институция без никакви възможности за външен контрол, е една от най-големите нормативно заложени наудачи на нашата система на наказателно правосъдие.

 

 Пълното разделяне на съдийското и  прокурорското управление е опасно

Според мен пълното разделяне на съдийското и прокурорското управление крие огромен риск за прокуратурата, защото означава, че тя трябва или да се самоуправлява, или да я управляват политиците (или директно извън съдебната власт, или пак през т.нар. „обществени“ или „граждански“ квоти в управляващия я орган), или някакъв хибрид между двете с превес на едното или другото в един или друг момент.
Нито едно не е удачно в родните условия и действителност.
Предвид вертикалната структура и култура в прокуратурата самоуправлението е невъзможно, то ще бъде само проформа, т.е. външно прикритие на по същество феодално владение на един самодържец (или и трима да са, ако няма главен прокурор). Предвид неизменното желание на политиците да въздават възмездие и да възстановяват чувството за справедливост у обществото чрез акции и арести (но поне досега, каква изненада – само на чужди или сгафили свои), ако се премахнат и малкото съществуващи към момента гаранции (дори и някои само на книга) за независимост на органа, ръководещ разследването, нещата няма да станат по-добре, а напротив, смята съдия Тодорова.
По повод анонсираното оттегляне на Сотир Цацаров,  Тодорова заяви,  че е много важно да бъдат свалени ограниченията за тайна по повод дейността на Цацаров, за да види обществото, че не става въпрос за реваншизъм.  Тя коментира аферата „Цумгей“, в която Цацаров беше замесен, по същество като уронване на престижа, съдебната власт.  Той не излезе с чест от тази ситуация“, коментира съдията. Напомни,  че  още преди „селектирането“на Цацаров за главен прокурор,   медиите  знаеха, че  той ще избраният, а Бойко Борисов и Цветан Цветнов го афишираха като  „най-добрият окръжен съдия“

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.