Последни новини
Home / Гостува ни / Федерален съд потвърди анулираната виза на Джокович, за да не влияе на ваксинацията срещу ковид (допълнена)

Федерален съд потвърди анулираната виза на Джокович, за да не влияе на ваксинацията срещу ковид (допълнена)

Defakto.bg
Австралийският алианс на адвокатите изрази  възмущение от   решението на министъра на имиграциите за депортиране на Джокович,  въпреки че преди това съдът се произнесе за  отнетата му виза на летището в Мелбърн, съобщи БНТ. „Един от най-опасните аспекти по случая Джокович е готовността на федералното правителство да счита някого за заплаха за обществения ред просто въз основа на неговите идеи за това какви може да са възгледите на този човек. Това е в духа на Оруел и е много обезпокоително за общество, което иска да се придържа към свободата на словото и свободата на мисълта“, заяви говорителят на профсъюза на юристите в Австралия Грег Барнс. Ден преди това съюзът излезе с изявление, в което също обвини федералните власти, че взимат решения по политически причини. Колаж: Правна лудост,  интернет страница за всички лудости в правото и всичката правост в лудостта.

Федерален  съд на Австралия потвърди повторно анулираната виза Новак Джокович и окончателно стана ясно, че той  няма да участва  в Откритото първенство на Австралия, което започва в понеделник в Мелбърн. Предстои сърбинът да бъде депортиран от Австралия, съобщи БТА.  Това сложи край на продължилата 11 дни битка заради ваксинационния му  Covid-19 статут и разби надеждите му за рекордна 21-а титла от Големия шлем.

Главният съдия на Федералния съд на страната Джеймс Олсоп обяви  решението срещу молбата на световния номер 1 да остане в Австралия да остане и  защитава титлата си в Мелбърн, което е взето единодушно. „Работата на съда беше просто да прецени дали решението, взето от министъра по имиграцията Алекс Хоук, е законосъобразно, ирационално или юридически необосновано“, каза той. „Съдът установи, че основанията, изложени от адвокатите на Новак Джокович, не са доказали това“, добави Олсъп.

Адвокатът на Джокович  Ник Ууд пледира, че министърът по имиграцията Алекс Хоук e трябвало да обмисли по-изчерпателно потенциалните последици от анулирането на визата на тенисиста, включително и за риска от насърчаване на настроенията срещу ваксинирането. И пледира,  че „решението на министъра трябва да бъде отменено“и съдът да разпореди незабавното освобождаване на Джокович от ареста“.

Защитникът  на министъра по миграцията – Стивън Лойд,  обширно се спира на основната теза за анулирането на визата – че Джокович ще повлияе на настроенията срещу ваксините в Австралия.  Която няма нищо общо с първоначалния мотив за отмяна на визата на шампиона от Australian Open.

Според него има доказателства за възгледите на Джокович и статутът му на тенис звезда би могъл да „влияе на хората, които го гледат“.

Възгледите на кандидата относно широко приетите разбирания  за ваксинацията излязоха на преден план – каза той. – Сега той се превърна в икона за групите против ваксинацията. Министърът ясно вижда, че съществува риск, защото г-н Джокович рекламира или асоциира себе си с цяла гама от продукти. Правилно или погрешно, обаче се смята, че той подкрепя възгледа против ваксинацията и се смята, че присъствието му тук допринася за това. Има достатъчно доказателства, за да се направи заключение относно вярванията на г-н Джокович, като се има предвид, че той не е ваксиниран и е имал достатъчно шанс да промени това.

Световният №1 в тениса прекара по-голямата част от миналата седмица задържан в имиграционен хотел, след като визата му бе анулирана при пристигането в Мелбърн, независимо от издаденото му „медицинско“ изключение за участие на Аустрелиън Оупън. След спечелване на делото, той тренира няколко дни, преди визата му отново да бъде отказана, този път след решение на Хоук.

Съдия Антъни Кели на първа инстанция заедно с решението за отмяната на анулираната виза, устно коментира: „Професор и безспорно квалифициран лекар е издал медицинското изключение. Заедно с това, медицинско изключение и основанията за него са били издадени от независим експертен съвет на правителството на щата Виктория, Австралия. „; „Въпросът, който ме безпокои е – какво повече е можел да направи този човек (Джокович).“
Изглежда този коментар  остава  единственото заключение на обективна и независима институция по въпроса  дали  Джокович е  изпълнил  законовите изисквания, доколкото австралийският закон позволява да се вземат политически решения, които ограничават пълномощията на съда да разглежда  фактите  по делото.
Сърбинът няма да оспорва решението на Федералния съд в Австралия и ще напусне страната.  Това самият той в  кратко изявление след заседанието на второинстанционния съд  в Мелбърн.

Ще си взема нужното време за почивка и възстановяване, преди да правя други коментари по темата. Изключително разочарован съм от решението на съда да отхвърли моята молба, което означава, че не мога да остана в Австралия и да играя на Australian Open. Все пак уважавам тяхното мнение и ще сътруднича във връзка с моето заминаване от страната„, коментира Джокович.  „Неудобно ми е, че фокусът в последните седмици беше изцяло върху мен, и се надявам всички да можем да се съсредоточим върху играта и турнира, който обичаме. Искам да пожелая на играчите, съдиите, доброволците и феновете всичко най-добро„, казва той.

 Ситуацията със световния номер 1 предизвика разнопосочен отзвук сред колегите му.  За статуса си на неваксиран той получи критики от 20-кратният шампион в Шлема Рафаел Надал и първата ракета на Гърция Стефанос Циципас.
 Ник Кириос, който в последните дни призоваваше Джокович да бъде допуснат до участие, реагира с кратко съобщение (емоджи) в „Туитър“ на човек, удрящ се по главата, съобщи Дневник.  Френската тенисистка Ализе Корне пък написа следното: „Знам много малко, за да коментирам ситуацията. Но мога да кажа, че Новак Джокович винаги е бил този, който пръв се застъпва за играчите, за съжаление никой от нас не се застъпи за него.“

 

Казусът „Джокович“ коментира и българската тенисистка  Сесил Каратанчева.  Публикуваме мнението й като информация „отвътре“ за илюзиите в света на големия спорт.

 Двуличието на света и на тениса

През 2005 г. имах голямото удоволствие за първи път да се класирам за участие в Australian Open. Лапе на 15 години. Морето до колене. Като изключим две години, в които бях наказана за употреба на допинг, от 2008 г. до 2019 г. не съм пропускала участие в Австралия. 2019 г. беше последното ми участие в Мелбърн. Може спокойно да се каже, че това беше и последната нормална година за тенис и нормална функционалност на света.

12 години съм стъпвала на австралийска земя и съм играла на Australian Open. Не искам да убеждавам никой в нищо. Просто използвам моето лично право на мнение по темата.

Първо. Ние, играчите, никога не кандидатстваме за визи по каналния ред за всички останали. Защото нашите визи не могат да са туристически, тъй като получаваме наградни фондове (пари). Често не могат и да са работни, защото ние нямаме трудови договори и един работодател. Това прави казуса с издаването на визи при нас доста по-специфичен. Поради тази причина всеки турнир е в пряка връзка с имиграционните си власти и Външно министерство.

Второ. Когато става дума за Голям шлем, има цял отдел на всеки турнир от Шлема, който е разпределен да отговаря само за помагането и организирането на покани и документи за състезателите и техните екипи. Има такъв отдел за транспорт, настаняване и т.н. За Австралия процесът е относително дълъг и затова винаги получавахме имейл с известие поне месец по-рано, за да ни посъветват да започнем попълване на формулярите за виза, тъй като има много състезатели, всеки има екип и може да има забавяне в обработването на документацията от имиграционните.

Всеки един състезател и член на екипа му получава персонална покана с имената и номера на паспорта си. Получава и пакет с информация, нужна за попълването на документите за виза.

Визата е специфична, както споменах. Тя е съобразена и спрямо данъка, който после се удържа. Целият този процес е синхронизиран до най-малките детайли между „Тенис Австралия“ и имиграционните на Австралия. Австралия има едни от най-стриктните условия за влизане в държавата.

Трето. Когато завършим процеса по кандидатстване и получим визите си, идва денят за заминаване. За Австралия и САЩ още на чекирането и почти преди всеки полет напът за там искат да представиш визата си, да я видят.

За 12 години не знам да е имало играч, който да се е класирал за Australian Open, да е минал през цялата процедура по кандидатстване, одобряване, издаване на виза и да не бъде допуснат да влезе в държавата.

Четвърто. Турнирният директор Крейг Тайли е за мен най-добрият турнирен директор. Не случайно всяка година играчите определят Australian Open чрез гласуване като най-добрият измежду всички четири турнира в Шлема. Организацията на всичко – изрядна, транспортът за над 500 играчи плюс екипите им – изряден, настаняване, храна, както и финансовата част са изрядни. Може би всеки си мисли, че на всички турнири от Шлема е така, но не е. Там Australian Open е събитие с главно С и държавната машина, спонсори и стотици доброволци участват за успешното провеждане на това събитие.

Всичко е организирано като швейцарски часовник – перфектно.

Пето. Всеки турнир от Големия шлем има статут на интернационален. Това не е вътрешен турнир, нито е от веригата АTP или WTA. По правилник ако имаш ранглиста, която те класира за основна схема, то ти си заявен автоматично. Достъпът до турнира трябва да ти е осигурен.

До момента всички турнири се играят в така наречения от играчите “bubble” (балон). Играчите нямат право да излизат извън хотела и тенис комплекса. Също така не могат и да се мотаят на кортовете. Имаш право да тренираш, оправиш, ядеш и прибереш веднага в хотела си. Тестовете са правят нон стоп и така се гарантира стерилна среда. Така се проведоха всички турнири през 2021 г. и нямаше никакви проблеми.

Преди да има пандемия, на турнири в държави като Катар също имаше “балон”. В клуба жените сме играли по потници и полички. Ако тръгнем така по улиците в тяхната държава, ще бъдем арестувани. Политиката на дадена държава никога не е била налагана в турнира.

Шесто. Преди 17 години, когато бях  на 15 години, имах агент от голяма мениджърска агенция. Този агент взимаше процент от наградните ми фондове и рекламните ми договори. Работата на тенис агентите е да заявяват турнирите ти, да резервират полети, да организират всичко по пътуването ти, уволняване-наемане на треньори, масажисти, терапевти и попълването на всякакъв вид документи.

Твоята работа като играч е да си здрав и в най-добрата форма. Да мислиш и живееш само за тенис топката.

Играчи като Новак, Роджър и Рафаел ( Джокович, Федерер и  Надал – б.а.) не попълват нищо. Техните агенти са и няколко, защото работата, която имат с такъв калибър спортисти, не може да се поеме от един човек. Това са договори за милиони, наградни фондове за милиони и това са играчи, които струват милиони.

Относно PCR. Всяка лаборатория има различно време, в което обработва PCR тестовете. Моя близка не успя да замине за турнири в Мексико, защото резултатът ù не беше излязъл повече от 24 часа, след като беше дала пробата.

Седмо. Рената Ворачова е ветеранка тенисистка. Аз бях девойка, когато тя играеше вече професионално. Топ състезателка на сингъл и на двойки.

Тази жена беше депортирана като престъпник след вече един изигран турнир в Австралия и след казуса „Джокович“. Когато стана ясно, че тя и още няколко състезатели, също като Новак, са имали медицинско изключение и без проблем са в страната и вече се състезават, властите решиха да преразглеждат тези апликации и визи. Засега само тя, чехкинята ветеран, е екстрадирана. За другите състезатели все още няма информация. Рената ще има забрана да влиза в Австралия през следващите 3 години. Топ 100 състезател, играла там безброй пъти, е екстрадирана. Няма да може да защити точките си, което ще рефлектира на ранкинга ù и, съответно, на кариерата ù.

Думата дискриминация напоследък се мята в общественото пространство за какви ли не неща, но ето това е дискриминация в най-истинската ù форма. Тук вече няма как да има мнения и няма гледни точки, тук има брутални факти. Това е дискриминация в най-висша форма. Рената вече е завела дело, което най-вероятно ще спечели, тъй като всичките ù права са потъпкани брутално.

Осмо. Всички говорят за медицинските изключения за COVID ваксина, но никой не говори за медицинските изключения за ползване на забранени субстанции.

Преди няколко години, когато руски хакери удариха файловете на WADA (световната антидопингова агенция), стана ясно, че доста именити топ състезатели имат медицинско изключение и, съответно, разрешение да ползват забранени медикаменти. Всички те имат медицински състояния, които изискват да пият неща, а някои от тях се предписват на онкоболни. На фона на тези медикаменти стероидите са меко казано слаби.

Странно, но никой не пита за тези медицински изключения.

С тази информация исках просто да дам малко по-точна идея за това какво се случва “в кухнята”.

Всеки пак е свободен да си мисли и говори каквото си иска, разбира се.

Кой на кого е фен не би трябвало да има значение, за да може един човек да е обективен. Аз например съм болен фен на Роджър (бел. ред. Федерер) и как иначе, след като сме родени на една дата, но няма как на черното да се каже „бяло“.

Изказванията на един друг великан по казуса „Джокович“ също бяха странни, имайки предвид, че той също много добре знае точно тези неща, които аз съм изброила по-горе. Да не говорим, че неговото име също фигурираше в този списък с медицински изключения.

За обобщение ще кажа, че за 17 години професионална кариера и 12 години ходене в Австралия не знам и не съм чула играч да има проблем с влизането в Австралия, след като му е била издадена виза. Светът на тениса е малък и, общо взето, всичко се знае вътре. Не съм чувала като цяло на професионален тенисист да му бъде отказано влизане в държава, след като има издадена виза. Имало е присъдени глоби на мои близки колежки, които имаха банан или снакс в чантата си на влизане в Австралия и на митницата ги глобяваха.

Да, изключителни педанти на тема сигурност.

Точно заради това мисли от типа, че Новак ей така е взел виза, или ей така е тръгнал за Австралия или дори, че е фалшифицирал COVID теста си са ми странни.

При тези хора има закони, така е. Точно затова има и комисии, които разглеждат всички документи, без да фигурират имената на играчите, за да няма подсъзнателно влияние и фаворизиране от страна на разглеждащите документацията.

В големия спорт винаги, абсолютно винаги е била намесена и политиката. Спортът на такова високо ниво няма как да не е обвързан и с политиката. Големите спортисти имат огромно влияние върху хиляди, милиони хора. По-вероятно е да знаеш даден спортист от някоя държава, а не нейния министър.

Във време, когато свободата на словото става ограничена, уж социалните мрежи дават пълна свобода, но цензурата е по-голяма от всякога. Да се мисли, че това е просто спорт и няма общо с политиката е, меко казано, наивно.

Джокович има огромно влияние и в момента това е абсолютна и чиста форма на репресия.

Няма значение кой му е фен и кой не. Той е велик спортист и страхотен човек. Изречения, че е “типичен балканец” са на светлинни години от истината. Типичният балканец си мята фаса през прозореца на колата, думата „дисциплина“ му е непонятна и когато изкара някакви пари, започва да се държи като задник с околните.

За спортист от ранга на Джоко се изисква брутална дисциплина, подготовка и отдаденост. Дори повече от тази на другите двама великани, защото той идва от държавата Сърбия. А всички знаем те през какво минаха.

Защото да смениш над 10 часови зони, да стигнеш и да трябва да си във физическа и психическа форма срещу друг играч, който е също със своите силни и слаби страни, е изключително изпитание. Това не е като да седнеш в офис и да си свършиш проекта на спокойствие, а в почивките да пиеш по едно кафе и да си цъкаш на тела. Индивидуалният спорт, и особено тенисът със своите турнири по целия свят, е брутално труден.

Бъдете фенове, но уважавайте труда и хората, които го полагат. За вас е забавление и разнообразие, а за професионалния тенисист е начин на живот.

В създалата се ситуация Новак Джокович бива използван за назидание. Защо това е така? Всеки сам може да прецени дали иска да си зададе такъв въпрос, или не.

В крайна сметка щом в държава като Германия вече има фалшиви сертификати, които фигурират в системата, но просто се издават без реална ваксина, тогава в Сърбия той можеше да си изкара 100 такива.

Той не го направи. Мина по правилата и не изневери на принципите си, без да наруши закона.

А реално никой от нас не знае на колко от другите тенисисти сертификатите са истински.

Сега след това чисто политическо решение в последния момент – да му забранят участие след изтеглянето на жребия, умишлено забавено, за да няма време за реакция, няма съмнение, че който има право на медицинско изключение да не се ваксинира в бъдеще, няма да рискува и директно ще си взима фалшив сертификат.

Най-тъжното е, че с такава видна агресия към един спортист прозира по-скоро пропаганда и назидание, отколкото наука.

Светът се крепи на илюзии.

(Коментарът е писан преди окончателното анулиране на визита на Джокович от федерален съд в Австралия )

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.