Последни новини
Home / Законът / Ръководството на ПРБ се скара и на председателя на правната комисия Милен Матеев за извления срещу Иван Гешев

Ръководството на ПРБ се скара и на председателя на правната комисия Милен Матеев за извления срещу Иван Гешев

Defakto.bg

 

Иван Гешев, главен прокурор

След като  прокуратурата се скара на вътрешния министър Бойко Рашков за „манипулативни“  изказвания по  изчезналите над 53 млн. лева  за магистрала „Хемус“,  възмути се от  недопустимия „натиск“ на ГДБОП по случая,  образува дело на шефа й за „високия тон“, с който настоявал наблюдаващите прокурори да разпитат обвиняемия за информация за милионите,  на два  пъти се оплаква на Европа и САЩ и още куп институции от лошо отношение към прокурорската служба у нас,  сега ръководството на ПРБ изразява остро недоволство и от председателя на правната комисия  Милен Матеев. 

В право на отговор до БТВ и останалите медии, ръководството на ВКП апелира занапред Матеев  „да не допуска излагането на неверни от фактическа и правна гледна точка твърдения, които биха могли да въведат в заблуждение българските граждани“.  Поводът е изявление на Милен Матеев от миналия петък пред БТВ , в което той коментира поиската  оставка на главния прокурор Гешев  заради  неефективната работа на държавното обвинение.   „Главният прокурор спира всички сигнали за корупция по високите етажи на властта. Прокуратурата не извърши никакви разследвания по снимките с шкафчето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, нито по фалита на КТБ и източването на банката. Има заведени 14 преписки за престъпления, извършени от Делян Пеевски, но няма никакви резултати„, заяви той.  Добави, че не очаква главният прокурор да си  подаде оставка, нито сегашният състав на ВСС  да промени отношението си към него и да помогне за освобождаването му.

Ето и становището на прокуратурата, в което не откриваме отговор на въпроса – ĸoй пpибpa милиoнитe oт AM „Xeмyc“ ?

 

 Във  връзка с изложени твърдения от г-н Милен Матеев, председател на Комисията по конституционни и правни въпроси на 47-ото Народно събрание, в предаването „Лице в лице“ на телевизия БТВ на 14 януари 2022 г., по отношение на правомощията на главния прокурор и действия на прокуратурата, ръководството на Прокуратурата на Република България изготви право на отговор, съгласно чл. 18 от Закона за радиото и телевизията. Това се налага с оглед на факта, че считаме, че същите изявления са довели до заблуждение българските граждани.

Ръководството на Прокуратурата на Република България счита, че изложените твърдения от г-н Матеев, освен неверни и в противоречие с Конституцията и законите на страната, са изцяло и само политически, целящи въвеждане в заблуждение и отклоняване на вниманието на българските граждани от актуални проблеми, чието разрешаване е от компетентността на парламента и правителството, а не на прокуратурата.

Главният прокурор не разполага с правомощия и не контролира решения и действия на отделните прокурори по отношение на което и да е било лице. Нещо повече, с промените в Закона за съдебната власт от 2016 г., ясно е регламентирано, че прокурорите и следователите не са подчинени на главния прокурор. Наред с това главният прокурор не разполага със законови правомощия да извършва проверки и/или разследвания. Същите съгласно разпоредбите са от компетентността на конкретни наблюдаващи прокурори, определяни на случаен принцип. В този смисъл твърдения, че „главният прокурор носи единствено отговорност за действия или бездействия на прокуратурата, основно по корупционни скандали, които се вихрят по високите етажи на властта“, не само не отговарят на истината, но и противоречат на законодателството в Република България.

Не отговаря на истината твърдението на г-н Матеев, че прокуратурата не е извършила „никакви“ действия по отношение на т.нар. „снимки в шкафчето“. Софийска градска прокуратура многократно е предоставяла информация за неприключило разследване, извършено по повод публикувани в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилище, ползвано от бившия министър-председателя на Република България Б. Борисов. Това г-н Матеев би могъл да установи при елементарна проверка в интернет, вкл. и на интернет страницата на ПРБ – https://prb.bg/bg/news/aktualno/48378-saobshtenie-na-sofiyska-gradska-prokuratura; https://prb.bg/bg/news/aktualno/54383-sofiyska-gradska-prokuratura-se-samosezira-vav-vrazka-s-publikatsiya-v-internet.

Не отговаря на истината твърдението на г-н Матеев, че „няма резултат“ по 14 преписки спрямо народния представител Д. Пеевски. Това също може да се провери при справка в интернет, в т.ч. и на интернет-страницата на ПРБ – https://prb.bg/bg/news/aktualno/51550-izyavlenie-na-govoritelya-na-glavniya-prokuror-siyka-mileva. Нещо повече, същата публична информация е налична и в деловодството на Народното събрание във връзка с кореспонденцията с Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка с наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранни активи на министерство на финансите на САЩ.

Не отговаря на истината твърдението на г-н Матеев, че прокуратурата не е предприела действия по отношение на фалита на Корпоративна търговска банка. Ноторно известен факт е, че пред Специализирания наказателен съд има „висящ“ съдебен процес за фалита на банковата институция.

Имайки предвид отговорната позиция, която г-н Матеев заема, в качеството си на председател на Комисията по конституционни и правни въпроси на парламента, апелираме занапред да не допуска излагането на неверни от фактическа и правна гледна точка твърдения, които биха могли да въведат в заблуждение българските граждани.

За пореден път сме свидетели на твърдения, които не отговарят на фактите и имат политически цели, водят до уронване на престижа на съдебната власт, рушат доверието на българските граждани в институциите и са в противоречие с основополагащи европейски ценности.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.