Последни новини
Home / Законът / Съдия Нели Куцкова: Нужна е промяна в съдебната система, но добре обмислена, за да не се налагат поправки по нощите

Съдия Нели Куцкова: Нужна е промяна в съдебната система, но добре обмислена, за да не се налагат поправки по нощите

Defakto.bg

 Много се говори и пише за главния прокурор,  но без доказателства по реда на закона,  никой не може да бъде съден

“Определено има нужда от промяна в съдебната система. Но промяната само на персоните на ключови постове не води механично до върховенство на закона“- това каза   съдия Нели Куцкова в интервю пред Нова тв.

В коментар за смяната на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ и евентуално отстраняване на Иван Гешев, тя заяви, че е важно промените да се правят бързо, но още по – важно е да са добре обмислени.  Според нея сама по себе си промяната на персоните няма да доведе до върховенство на закона. „Персоните са много важни защото оглавяват постове с огромни правомощия, но само те няма как да променят нещата„. Тя  напомни, че Антикорупционна комисия не е част от съдебната система, нещо, което като че ли не се отбелява, защото бившият  главен прокурор оглави тази комисия.

От исковите молби, които влизат в съда от КПКОНПИ съвсем не можем да кажем, че тя е само „бухалка“, насочена само към врагове на властта и т.н.  Влизат и дела срещу много хора, които притежават необяснимо богатство, заяви Куцкова.  Друг е въпросът обаче, че има големи  проблеми с методиката, по която се изчисляват  доходите, приходите , разходите,  нещо което създава  много проблеми, защото дяволът е в  детайлите,  подчерта  съдията.  Според нея , въпросът дали трябва да се  раздели   комиисията на две части и да се възложат  разследващи функции на антикорупционната й дейност, е сложен.   „От сериозни юристи чувам,че това не е нужно, а това означава, че  проблемът трябва да бъде много добре обмислен„, каза Куцкова. „Като потребил на законодателна продукция съм се натъквала на толкова недомислици, които понякога са правени простоот  едно бързане и се  налагало в спешен порядък по нощите да се правят поправките„.

Самата Куцкова е  категорична, че не би станала председател на антикорупционната комисия. “Имам 5 месеца до пенсия и броя дните. Нито някой ми е правил такава оферта, нито ми изглежда привлекателно“, заяви тя.

На въпрос професионално ли  е разследван случаят „Цумгейт“, тя заяви: Не не беше добре разследван,  защото всеки един редови прокурор или съдия, ако беше засечен на подобни  разговори с политик или бизнесмен, най – малко щеше да бъде добре проверен от Инспектората на ВСС. Това не се случи“.

Съдия Куцкова отказа да отговори на въпроса има ли за какво да бъде съден и разследван Главния прокурор.  Много неща се изписаха и изговориха, но  според една шопска поговорка:  Това що е у селото, трябва да го има и у делото„, заяви  тя.   Независимо  какво  се говори, стигне ли се  до правосъдие, трябва  да има доказателства, събрани по законния ред“, категорична е Куцкова.

На въпрос възможно ли е съдия да разследва Главния  прокурор в случай на извършено престъпление,  Куцкова заяви, че това не е невъзможно, но с уговорката, че трябва да става дума за съдия от ВКС. Добави, че  в България до момента няма такава практика, но може да се види по света и  допълни, че смисълът на едно такова евентуално решение,  е  главният прокурор да не бъде разследван от свои подчинени, както и за да се избегне ситуацията “ низш да разследва “ висш“ по иерархията на прокуратурата.  В подобна ситуация няма опасност от злоупотреби, защото съдията би бил избиран на приниципа на  случайното разпределение, а във ВКС са съдии доказали своята почетност, обективност и независимост, изрази убеденост Нели Куцкова.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.