Последни новини
Home / Законът / Цвета Маркова: Цацаров ще бъде освободен по-рано от поста заради отнетия допуск до класифицирана информация

Цвета Маркова: Цацаров ще бъде освободен по-рано от поста заради отнетия допуск до класифицирана информация

Defakto.bg

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров ще бъде освободен още следващата седмица поради невъзможност да изпълнява служебните си задължения, това прогнозира вчера бившият председател на Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова пред Нова тв. Както е известно, той е с отнет достъп до класифицирана информация от петък. Ден преди това Цацаров обяви, че ще остане на поста си до март. „На практика той няма да може да работи без достъп до такава информация„, заяви Маркова, според която няма да се чака март за смяната му.

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е депозирал оставка тази сутрин  в НС. Както както беше заявил, той иска да бъде освободен от поста от 1 март. Цацаров обяви намерението си да се оттегли миналия четвъртък и  мотивира датата 1 март с желанието си преди това да представи отчета за дейността на КПКОНПИ и чрез него да опровергае критиците си.

В понеделник от 16 ч. представители на управляващата коалиция се събират за  обсъждане на съдебната реформа и  промените в работата на КПКОНПИ.

Най-добре е Сотир Цацаров  сам да съкрати оставането си на поста, заяви министър председателят Кирил Петков.   Вчера той съобщи пред Нова тв,  че е уведомен от ДАНС  отнетия допуск  за достъп до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. На въпрос дали става въпрос за срещата в ЦУМ между Цацаров (докато беше главен прокурор) и бизнесмените Красимир Гергов и Сашо Дончев, премиерът отговори, че знае отговора на въпроса, но би издал класифицирана информация, ако го обяви.

Сега ДАНС ще решава дали да сезира прокуратурата за действията на Цацаров.

Призивът на управляващата коалиция към настоящия главен прокурор Иван Гешев да подаде оставка и отговора на Гешев, че щом му искат оставката, значи си върши работата, премиерът коментира така: „Дали той някой път се поглежда в огледалото и се пита дали добре си върши работата. Ако наистина си отговаря, че добре си върши работата, аз бих бил много обезпокоен. Другият вариант е да не може да си даде оставката заради някакви други причини – някакви фактори, които не му позволяват да вземе това решение“.

Премиерът каза още, че  никой не се е свързвал с него по повод оплакването на ръководството на ВКП и Гешев  в Европейската комисия и в САЩ от политически натиск.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.