Последни новини
Home / Законът / Бившият правосъден министър Демерджиев: Сигналите срещу главния прокурор са притеснителни

Бившият правосъден министър Демерджиев: Сигналите срещу главния прокурор са притеснителни

Defakto.bg

Цацаров е обигран играч в съдебната система, винаги играе ход напред, коменитра  адвокат Велислав Величков

Има над 10 сигнала от различен характер срещу Иван Гешев. Има за забавяне на производства, спиране на такива. Имаше и доста притеснителни сигнали, в които се описваха деяния, които ако се установят, са престъпления, като укриване на документи, използване на служебно влияние – това каза бившият правосъден министър  в служебното правителство Иван Демерджиев пред БТВ.

По думите му той е събрал значителна част от сигналите, които са  предадени за работа. Те се проверяват от Министерството на правосъдието и към момента, каза Демерджиев. По думите му всеки момент трябва да приключат част от проверките и информацията да бъде предоставена на обществеността.

Прекалено дългото задържане в сфера, която е свързана с упражняване на огромни по мащаби власт създава предпоставки за нередности, ставаме свидетели на различни форми на злоупотреби,  каза още Демерджиев

За  оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ, която той депозира в понеделник в НС,  Демерджиев заяви, че е трябвало да посочи и мотивите за подаването й.

Нас ни интересува какво имущество е отнела тази комисия, какви разноски са платени по загубените дела, какви обезщетения са платени за вреди от страна на комисията, заяви  Демерджиев.

Вчера Цацаров поиска от прокуратурата, която оглавява 7 години,  да го провери заради думите на премиера Кирил Петков, че  знае защо е отнет допуска му до,  но би издал класифицирана информация, ако обяви това.    ДАНС трябва да реши дали има основание да бъде сезирано и държавното обвинение, каза той.

Според  Цацаров думите на премиера навеждали на извод за извършени престъпления и затова изпреварващо поиска от прокуратурата да провери публично заявените твърдения на Кирил Петков за евентуално негово престъпно поведение.

Сотир Цацаров е обигран играч в съдебната система, винаги играе ход напред. Направил си е анализа, че така или иначе няма да остане шеф на КПКОНПИ.  Играе превантивен ход. По-интересни са мотивите защо достъпът до класифицирана информация му е отнет“ каза пред БНР адвокат Велислав Величков, от гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“.

По думите му „председателските места за Цацаров са сладко изкушение и вероятно ще се опита да уговори с управляващите нещо за себе си„.

„Промените в КПКОНПИ трябва да се случат така, че да бъде променен стилът на работа на комисията – тя да придобие ефективен вид, а не само да бъде сменен господин Цацаров… Мога да прогнозирам с висока степен на вероятност, че нито едно от започнатите разследвания в общини, управлявани от ГЕРБ, няма да приключи с реален краен резултат, осъдителни присъди и конфискация на имущество. Това, което в момента се разиграва като спектакъл, е пламък в душата, облак в комина“.

Според него преди смяната на главния прокурор е по-важно да бъде сменен ВСС От друга страна фигурата на главния прокурор „е напълно излишна в съвременната действителност„.  Величков  подчерта, че време за отлагане на реформата в съдебната система няма.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.