Последни новини
Home / Законът / На 27 януари евродепутати организират изслушване за върховенството на правото в България

На 27 януари евродепутати организират изслушване за върховенството на правото в България

Defakto.bg

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за ситуацията в България на 27 януари 2022 г. в Брюксел.  Депутатите  ще поканят представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната. Това съобщи евродепутата Елена Йончева в профила си във фейсбук.  Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния  прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията.

Не е изключено европейските депутати да поискат  допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др., сочи тя.

Текстът на Йончева без редакторска намеса:

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за ситуацията в България на 27 януари 2022 г. в Брюксел. Европейските депутати ще поканят представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната.

Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния #прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията. На вниманието на Европейския парламент ще бъде също медийната свобода и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти. Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят „#Барселонагейт” не е приключен.

В изключително влиятелната мониторингова група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група, като единствен представител на страната ни съм аз. Наблюдението на #България започна през лятото на 2020 г. и съвпадна с протестите срещу управлението на ГЕРБ в страната. Оттогава досега бяха проведени две изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор.  Премиерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да се срещне с европейските депутати – нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър председател. Главният прокурор Иван Гешев също изпрати заместници. Припомням, че и в двата случая беше необходимо европейските депутати да отправят допълнителни писмени въпроси, за да получат още разяснения.

По мое настояване, през септември 2021 г., мониторинговата група, начело с председателя й Софи ин’т Велд беше на мисия в #България. В резултат европейските депутати препоръчаха на Европейската комисия да засили одита и наблюдението върху начина, по който се изразходват европейските средства в страната, включително и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост. Целта не е да бъде спряно финансирането за България, а да се вземат превантивни мерки, така че да не изгубим нито едно евро.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.