Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата прекрати проверката за подкуп срещу Татяна Дончева, тя заведе дело срещу Тошко Йорданов

Прокуратурата прекрати проверката за подкуп срещу Татяна Дончева, тя заведе дело срещу Тошко Йорданов

Defakto.bg

Специализираната прокуратура е прекратила проверката срещу лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева за скандала, станал известен като „500 к“. Досъдебно производство срещу лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева няма да бъде образувано, защото няма данни за корупционно престъпление, съобщи спецпрокуратурата.

За проверката спецобвинението се самосезира, след като бившият депутат от „Има такъв народ“ и настоящ спортен министър Радостин Василев заяви, че Дончева му е направила намеци да напусне парламентарната група срещу 500 000 лева.  Проверката е приключила  с отказ от образуване на досъдебно производство, заяви  ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова:

Самата проверка касаеше евентуално извършено корупционно престъпление – подкуп. За подкупа са налице от обективна и субективна страна наличието на доста предпоставки. В случая проверовъчните действия са довели до извода, че данните са изключително недостатъчни, „рехави“, бих казала, за направата на такъв извод – че е извършено корупционно престъпление. Затова е постановен отказ от образуване„.
През  септември 2021 година, председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство.  „Татяна Дончев е лъжец, тя лъже откровено и нагло. Татяна Дончева е изключително нечистоплътен човек“, заяви Йорданов пред БНР по повод скандала.   Ако Дончева има смелостта да ме съди, тогава ще трябва да се сблъска с още по-тежката действителност, заяви той.

 За самия подкуп, който Йорданов обяви,  че е бил предлаган, Радостин Василев обясни, че по време на разговора Дончева рисувала на едно листче.  Първоначално той каза, че се виждала сума, а после се поправи, че била цифра – „500К“ или 500 хиляди. Не обясни защо, ако е заподозрял подобно нещо, не е попитал събеседничката си какво означава числото.  Оказа се, че не разполага и с листчето, което твърди, че е видял. Накрая Василев побърза да уточни: „Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Аз ти разказвам историята едно към едно. Хората да си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева.

Още през септември Дончева обяви, че не й остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път.  „Това са абсолютни измислици на болни глави“, заяви тя.

Лидерът на на „Движение 21“ е завела   дело за обида и клевета по чл. 45 от ЗЗД срещу Тошко Йорданов, показа проверка на Дефакто.

Делото чака  насрочване от съда, потвърди Дончева.

Предстои да  разберем кого каква реална действителност  го  чака.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.