Последни новини
Home / Актуално / Съдът потвърди: Прокуратурата дължи на съдия Николай Стефанов над 160 000 лв. обезщетение за незаконно обвинение

Съдът потвърди: Прокуратурата дължи на съдия Николай Стефанов над 160 000 лв. обезщетение за незаконно обвинение

Defakto.bg
Съдия Николай Стефанов, оправдан по всички обвинения на прокуратурата

Софийският апелативен съд  потвърди  обезщетението от над 160 000 лева на съдия Николай Стефанов от Русе, който преди повече от година  осъди прокуратурата  за  незаконно обвинение в  подкуп чрез изнудване, по което беше окончателно оправдан.

През ноември 2020 г.   състав на Софийски градски съд (СГС) по ЗОДОВ осъди  прокуратурата да плати на Стефанов 150 000 лева заради воденето срещу три години  дело по обвинение в подкуп, 3000 лева за второто водено срещу него разследване и  съдебни разноски за 5809.20 лева.

Прокуратурата обжалва решението с мотива, че e осъдена „без доказателства  за действително претърпените неимуществени и имуществени вреди от съдията, както и без съобразяване с  принципа за справедливостта“Настоява за решението да бъде отменено и да се постанови ново, с което исковете да бъдат изцяло отхвърлени. Алтернативно поддържа искане за намаляване на размера на обезщетенията.

Историята е повече от конфликтна

Стефанов беше арестуван при  акция на ДАНС с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов.  Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

В дома му не бяха открити белязани пари.  Пред съда разследващите се оправдаха, че избързали с ареста и го задържали преди адвокатът да успее да му ги предаде. Съдията твърдеше,  че това е интрига на адвокат, който имал да връща стар заем.  Преди седем години арестът на съдия Стефанов бе белязан от абсурден епизод при  гледането на мярката му за неотклонение –  на Софийския градски съд бяха представени свалени на хартия разговори от СРС-та. На местата, на които фразите не се чуват добре, бе изписано „Не се разбира“. Съдията, която гледа ареста на Стефанов, обаче реши, че „Не се разбира“ всъщност е ключова реплика от негова страна, с която показва, че не иска да говори за подкупа, защото знае, че го подслушват. Опитите да бъде обяснено, че текстът е написан от  ДАНС и означава нещо съвсем друго, бяха напразни.  Година по-късно, през 2016 -та СГС осъди Стефанов условно на 3 години затвор по обвинението, че е опитал да вземе подкуп от 500 лева, но не и чрез изнудване. Тогава градският съд се позова и на специалните разузнавателни средства, които бяха използвани срещу магистрата.

След много завои по случая, в последна сметка съдия Стефанов бе оправдан.

Фактите по делото :

Състав на Апелативен съд София  с председател съдия Иво Дачев и членове Мария Георгиева и Асен Воденичаров проверяват  служебно и обилно изборяват фактите по сагата, които са от значение за имуществените и неимуществените вреди, претърпени от незаконното обвинение:

На 14.02.2015 г. съдия Николай Стефанов е  бил задържан от органите на ДАНС по подозрение за „подкуп“ и след 72 часа му е било повдигнато обвинение с постановление на прокуратурата.

След година, на  12.05.2016 г. Стефанов е признат за виновен и осъден условно от състав на СГС на лишаване от свобода за срок от три години, като за същия срок е лишен  от право  да заема магистратска длъжност и да упражнява юридическа професия.

На 18.10.2016 г. Софийският апелативен съд отменя изцяло присъдата и признава подсъдимият за невинен по повдигнатите обвиненията.

През 2017 г. ВКС отменя оправдателната присъда, а делото е  върнато за ново разглеждане от друг състав на САС.

Въззивният съд по новото дело през  май 2017 г. повторно отменя осъдителната присъда на СГС и  оправдава Стефанов..

След протест на прокуратурата през 2018 г. ВКС окончателно оставя в сила оправдателната присъда, която влиза в  сила на 02.04.2018 г.

От 16.02.2015 г. – 25.02.2015 г. Стефанов е бил задържан под стража.

След  освобождаването му  от ареста, съдията бил ужасен от нечовешките условия там.

На  26.06.2015 г. СГП отделя от делото материали за образуване на друго дело „с оглед данни за престъпления извън тези, за които вече е било повдигнато обвинение“. След две години то е прекратено.

Междувременно през 2015 г. Стефанов е бил отстранен от ВСС временно от длъжността заради  повдигнатите обвинения и срещу него образувано дисциплинарно производство.

По думите на свидетели, през цялото време съдията се е чувствал унижен, опозорен пред обществеността, юридическата общност, семейство, част от приятели и колеги   били негативно настроени към него, защото вярвали, че е виновен. Нещо,  което се  променило коренно след оправдаването му.

Изводите на съда:

От  събраните доказателства съдебният състав на САС  приема,  че отговорността  на прокуратурата е ангажирана законосъобразно,  а присъденотото обезщетение  справедливо, тъй като отговаря на нуждите от  преодоляване на претърпените вреди.  Съдът стига до извода, че не са налице основания за намаляване на размера му, а като  се позовава на съдебната  практика,  отхвърля като неоснователни доводите на  прокуратурата, че размерът му е не е мотивиран.

В случая при определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди съдът е преценил всички изброени обстоятелства по делото. Съобразил е негативните психически последици от повдигнатото и поддържано в продължение на около три години обвинение, което, освен че е за тежко престъпление, е и изключително морално укоримо с оглед професионалното позициониране на ищеца. Макар краткото пребиваване на ищеца в ареста е извикало чувства за срам, унижение. Обвинението е довело до затваряне на обвинения в себе си, притеснения да не бъде осъден за нещо, което не е извършил. Уронен бил имиджът му на *** и преподавател по право. Ищецът търпял негативни емоции и поради отдръпването на колеги, финансовите затруднения в семейството поради отстраняването му от длъжност, преживявал тежко дисциплинарно производство за уронване на престижа на съда. Съобразено е, че длъжността *** предполага висок морал и недопустимост на престъпни деяния.

Съобразен е и засиленият интензитет на търпените негативни изживявания предвид общественото положение и професионалната среда на ищеца. 

Отчетено е, казва съдът, че  образуваното срещу ищеца второ наказателно производство, което, макар и прекратено, е оказало негативно влияние върху психиката му.

Финал

Съдът потвърждава осъждането на прокуратурата и размера на обезщетението от 150 000 лв. за неимуществени вреди, както и  5809.20 лв. обезщетение за имуществени вреди поради незаконно обвинение, по което е бил оправдан с влязла в сила на 02.04.2018 г.  заедно със законната лихва  В сила остава и обезщетение от 3000 лв. за морални вреди  от  незаконно обвинение по прекратеното досъдебно производство на СГП плюс с законната лихва върху тази сума от 07.08.2017 г.

Решението отново може да бъде обжалвано, в подобни случаи, отново за сметка на данъкоплатците.

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.