Последни новини
Home / Законът / Декларация на прокурорите от СРП: Нередно и недопустимо е да бъде нападан прокурор, защото си е вършил работата

Декларация на прокурорите от СРП: Нередно и недопустимо е да бъде нападан прокурор, защото си е вършил работата

Defakto.bg

Прокурорите от Софийска районна прокуратура излязоха с декларация във връзка с публикувано в социална мрежа изказване на журналиста Атанас Чобанов   за работата на прокурор Иво Боев, съобщиха оттам.  В нея се изразява недоволство от изказаната  оценка за работата на прокурора, която приемат като част от поредните тенденциозни действия зa дecтaбилизиpaнe и пoдpoнвaнe aвтopитeтa нa Πpoĸypaтypaтa нa Peпyблиĸa Бългapия, ĸaĸтo и нa paбoтaтa нa бългapcĸитe пpoĸypopи.

На 10 януари т.г.  по повод заплахата,  отправена за живота му и образуваната проверка от СРП,  Чобанов заяви: „При чудодейното случайно разпределение преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за който се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите миналата година. За „награда“ той е станал част от т. нар. спецекип в Софийска районна прокуратура. 

Тъй като съм призован да дам сведения, ще го направя най-любезно, но ще бъда лаконичен. Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби“.

Пресцентърът на Софийска районна прокуратура предоставя пълния текст на декларацията:

„Ние, прокурорите от Софийска районна прокуратура, намираме за абсолютно недопустим опита за уронване на престижа на наш колега магистрат.

На 10.01.2022 г. Софийска районна прокуратура (СРП) се самосезира във връзка с твърдение на журналиста Атанас Чобанов за отправена заплаха за живота му. Прокурор Иво Боев бе избран по надлежния ред от системата за случайно разпределение на делата на СРП като наблюдаващ конкретната проверка. Въз основа на своите правомощия по чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор Боев изпрати писма до компетентните институции с искане за информация незабавно по казуса. На същия ден той лично разговаря и с Атанас Чобанов, като му обясни какви мерки е взела СРП по казуса със заплахата за живота му и че трябва да даде подробно информацията, с която разполага. Целта на действията на прокурор Боев е да спази законоустановения ред, като провери всичката налична информация, за да прецени извършено ли е престъпление от общ характер и ако е така – да образува досъдебно производство. Тъй като става въпрос за престъпление против личността с висока степен на обществена опасност, действията на прокурора са ръководени от идеята да се стигне до дееца на престъплението и да му бъде търсена наказателна отговорност, както и да бъде предоставена защита на журналиста.

Припомняме, че съгласно Закона за съдебната власт при изпълнение на предвидените в него функции (чл. 145 ЗСВ) прокурорът може да изисква документи, сведения, обяснения, експертни мнения и други материали, като определя срок за получаването им. Той може лично да извършва проверки и да възлага на съответните органи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия да извършват проверки и ревизии в определен от него срок. Всички държавни органи са длъжни да съдействат на прокурора. 

След разговора си с наблюдаващия прокурор журналистът Атанас Чобанов публикува в профила си във Фейсбук мнение, в което споменава името на прокурор Иво Боев и прави неверни внушения за избора му като наблюдаващ прокурор, а след това коментира и оценява в негативен смисъл работа му по друга преписка, която няма отношение към настоящата.

Смятаме, че оценката на работата на прокурора цели вменяване на заблуждение, накърняващо достойнството на нашия колега и принизяване на професионалния му опит.

Ние се противопоставяме на опита на Атанас Чобанов и медиите, цитирали неговата публикация, за уронване на престижа на прокурор Иво Боев. Нередно и недопустимо е да се правят заключения и оценки за неговата работа. Това са поредните тенденциозни действия зa дecтaбилизиpaнe и пoдpoнвaнe aвтopитeтa нa Πpoĸypaтypaтa нa Peпyблиĸa Бългapия, ĸaĸтo и нa paбoтaтa нa бългapcĸитe пpoĸypopи.

В заключение искаме да заявим, че прокурор Иво Боев е достоен магистрат, доказал професионализма си с множество решени дела зад гърба си. Той съвестно изпълнява задълженията си и въпреки атаките срещу него ще продължи да работи в защита на граждански интерес и опазването на правовия ред в държавата.“

Декларацията ще бъде изпратена до посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Република България, до посолството на САЩ, до „Репортери без граница“, до Асоциация на европейските журналисти – България, до Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията OCCRP и до Съюза на българските журналисти, е посочено в прессъобщението.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.