Последни новини
Home / Законът / Седем души са незаконно подслушвани през 2021 г., сочи проверка на Бюрото за контрол на спецсредствата

Седем души са незаконно подслушвани през 2021 г., сочи проверка на Бюрото за контрол на спецсредствата

Defakto.bg

Седем души са били подслушвани незаконно през 2021 година, е установила проверка на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.   Проверките обхващат периода от 2021 г. досега и не се ограничават само до медийните пулбикации,  става ясно от прессъобщение, публикувано на интернет страницата на Бюрото.

За 2021 година в НБКСРС са постъпили 142 сигнала от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. Националното бюро се е самосезирало по отношение на 149 лица, като са разгледани общо 291 преписки за незаконно подслушване.

141 от тях са свързани с антиправителствените протести и срещу  главния прокурор Иван Гешев от лятото на 2020 година.  По отношение на 128 лица проверките са приключили.  Спрямо 13 лица проверките продължават.

По повод медийни публикации и постъпило писмо от Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията при 46-тото Народно събрание на Република България, НБКСРС се самосезира по отношение на 141 граждани, се казва в съобщението.

Не става  ясно дали именно и измежду тях са седемте души, които са били обект на незаконно подслушване.  Резултатите за тях са  предадени на прокуратурата.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.