Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров се завръща във Върховна касационна прокуратура

Сотир Цацаров се завръща във Върховна касационна прокуратура

Defakto.bg

Сотир Цацаров се връща отново в прокуратурата, след като Прокурорската колегия удовлетвори молбата му да бъде възстановен във Върховна касационна прокуратура.

Завръщането му като прокурор  реално ще стане след като НС приеме оставката му от длъжността „председател“ на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Цацаров е подал заявление до ПК на ВСС, в което е посочено, че на 17 януари т.г. е подал оставка като председател на  КПКОНПИ и след освобождаването му от поста желае да бъде възстановен в ПРБ.  Основание е  чл. 10 ал.6 от  закона за противодейстиве на корупцията, който позволява след  изтичане на мандата на комисията или предсрочното му прекратяване, съдия, прокурор или следовател да бъде възстановен на  заеманата преди това длъжност.

Оставката му пред Народното събрание е с дата 1 март, но  заради отнетия му допуск до класифицирана информация,  той може да бъде освободен и преди това.

През 2019 г. Цацаров оглави КПКОНПИ, а преди това, след като му изтече  7-годишния мандат  на главен прокурор, бе преназначен във ВКП.  По тази причина сега  претендира завръщането си там.

Междувременно стана ясно, че  ВКП  е образувала проверка по сигнала на Цацаров за проверка в ДАНС заради отнетия му достъп до класифицирана информация и думите на премиера Кирил Петсков, че знае причината за отнемането, но не може да я огласи, за да не издаде секретна инфорамция.  Това казва говорителката на главния прокурор Сийка Милева пред  „Сега“.

В понеделник Цацаров сам поиска да бъде проверен от държавното обвинение, след като миналата седмица ДАНС му отне допуска му до класифицирана информация. Милева е обяснила, че ВКП е изискала информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация.  Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това, уточнява Милева.

Проверката може да приключи с отказ да бъде образувано разследване, или с образуване, ако прокурорът приеме, че има данни за извършено престъпление. Отделно Цацаров обяви и че ще обжалва отнемането на допуска пред съда.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.