Последни новини
Home / Законът / Как затихналото разследване за изчезналите милиони от АМ „Хемус“ може да предизвика промени в НПК

Как затихналото разследване за изчезналите милиони от АМ „Хемус“ може да предизвика промени в НПК

Defakto.bg

Разследващите органи трябва да получат по-голяма независимост от прокуратурата в работата си, заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност вчера.  Според него МВР трябва да  може по всяко време да образува досъдебно производство без произнасяне на държавното обвинение, а не само в неотложни случаи, както е в момента.

За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване„, подчерта министърът.

Той даде конкретен пример с разследването за източване на пари от строежа на магистрала „Хемус“, по което разследващите са искали да проведат претърсване.

„Наблюдаващият прокурор е от спецзвеното на СГП, вместо да вземе предложението и да започне претърсване, той го слага в бюрото си излиза в 20-дневен отпуск. Когато има някаква нагласа в прокуратурата, държавата е блокирана и всички сме в зависимост от подобни хора, които са безотговорни“, коментира Рашков.

Скандалът   между МВР и прокуратурата  по повод разследването за източените  над  на 53 млн. лева за строителството на лот 5 от магистрала „Хемус“, е показателен за възпиране на едно разследване под друг предлог.  Когато задържаният  Борислав Колев поиска да даде показания как се перат пари от кухи фирми с подставени лица и следите изчезват, а ГДБОП притиснаха наблюдаващите прокурори за споразумение срещу инфорамиця, прокурорите   обвиниха  полицаите в недопустим натиск.  Оплакаха се в декларации до  европейски и  американски институции и прочие, но не съобщиха, че  рутинно блокират пътя до реалните получатели на милионите.

Ще трябва да се помисли по самите процесуални закони след като практиката от последните години показа, че когато главният прокурор е очевидно свързан с политическата власт, която управлява и която е вършила престъпления по това време, след като тази политическа власт падне, тя няма да бъде разследвана, защото главният прокурор се явява пазител, заяви Рашков в интервю за „Капитал“ през декември м.г.

„Разследващите органи, и не само тези, които са в съдебната власт, трябва да имат по-широка оперативна самостоятелност, за да могат не само да образуват досъдебно производство, както беше преди двайсетина години, но те да могат самостоятелно да повдигат и предявяват обвинение, без да търсят непременно съдействието на прокурора. Да могат да искат самостоятелно от съда да извършват действия като претърсване и изземване например, без посредничеството на прокурора и по такъв начин много по-бързо да събират необходимия доказателствен материал.  Защото една политически ангажирана прокуратура това няма да го позволи.  С такива промени няма да се засегне правомощието на прокурора по конституция да упражнява надзор за законност, защото по силата на действащия НПК наблюдаващият прокурор е длъжен и може по всяко време да упражни надзор за законност и да следи непрекъснато за разследването, да дава указания, да отменя незаконосъобразните актове и т.н.,“ каза Рашков.

Той очерта и други  пречки за динамично разследване на корпуционните престъпления –  разследващият орган няма правомощие да иска директно от съда разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства, а цялата процедура трябва да мине през наблюдаващия прокурор, което по думите му бави разследващите.  Рашков добави и че претърсванията и изземвания, които същи стават със санкцията на прокурор.

„Сега сме длъжни да изпратим материалите в прокуратурата и да чакаме някой прокурор. Няма да бъде лошо да се върнем към норма, която съществуваше в НПК до преди 13-14 години, където се предвиждаше възможност не само прокурорът да образува производство, но и разследващия орган. Освен това в момента, министърът може да направи искане за СРС без да води разследване, главният прокурор също може да прави искане за прилагане на СРС. Председателят на КПКОНПИ също има такова правомощие. Дори председателят на ДАНС, но разследващият орган не може„, заяви министърът пред депутатите.

БСП  ще подкрепи идеята на Рашков за изваждането на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ от структурата на МВР. Социалистите ще инициират провеждането на експертна среща с коалиционните партньори, където да бъде обсъдено предложението, стана ясно на брифинг в четвъртък в кулоарите на парламента.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.