Последни новини
Home / Законът / Поисканата оставка на гл. прокурор от мнозинството в НС е израз на политическа воля за конституционни промени

Поисканата оставка на гл. прокурор от мнозинството в НС е израз на политическа воля за конституционни промени

Defakto.bg

 Преди да бъде отворена Конституцията, е необходимо да има консенсус, дебат, обществено съзряване за нуждата от промените и парламентарно мнозинство – това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в четвъртък.   По думите му в основата на Конституцията трябва да  стои човекът и защитата на неговите права, гаранции за ефективна и отговорна прокуратура, както и други промени, които трябва да бъдат дебатирани, а моментът за това е назрял.

Според държавния глава поисканата  оставка на главния прокурор  чрез декларация от парламентарното мнозинство е израз на необходимата политическа воля за започване на законови и конституционни промени.

Президентът изрази надежда, че  държавното ръководство на Република Северна Македония ще прояви мъдрост и политическа смелост за решаване на основните въпроси, които реално ще отключат вратата за начало на преговори за членство в Европейския съюз.

По думите на Радев „от посещението на българския министър-председател в югозападната ни съседка има позитивни сигнали и всяка стъпка, която води до задълбочаване на нашите отношения, трябва да бъде подкрепяна“. „Наред с всички усилия за подобряване на свързаността, инвестиции, икономика и сътрудничество, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени“, подчерта президентът и припомни кои са те – вписването на македонските българи в Конституцията, наравно с другите части от народи, като защита на техните права и даване на възможност за тяхното пълноценно интегриране в културния и политическия живот на страната, прекратяването на езика на омразата и всякакви посегателства върху българската история и култура.

„Като отговорен член на ЕС, трябва да интегрираме не проблеми, а партньори“, подчерта Румен Радев.

Той определи като абсолютно несъстоятелни твърденията, че щом България иска равноправие на македонските българи, гарантирано в Конституцията, на свой ред РСМ реципрочно може да поиска македонско малцинство в България. „Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са коренно различни – българската Конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската Конституция се основава на защитата на колективни права на части от народи, така че няма как това изобщо да се случи“, заключи президентът.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.