Последни новини
Home / Законът / Тръгна първо дело за подкуп на Европейската прокуратура у нас

Тръгна първо дело за подкуп на Европейската прокуратура у нас

Defakto.bg

В Специализирания наказателен съд в София (България) днес се проведе първото съдебно заседание по дело на Европейската прокуратура в България. Подсъдимият, главен експерт от Български държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), е в ареста от началото на септември 2021 г. и е изправен пред съда за първото си изслушване по дело за подкуп, съобщи екипът на Лаура Кьовеши.

През септември 2021 г.  36-годишният мъж беше задържан на бензиностанция край Пловдив с 5000 лева в белязани банкноти при съвместна операция на пловдивската прокуратура и МВР. Според прокуратурата  служителят на Фонд „Земеделия“ е изнудвал земеделски производител от пловдивското село Строево, който е кандидатствал по девет схеми за подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“.

Поискал му по 5000 лева за всяка от схемите, срещу което му гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи.

От Европейската прокуратурата съобщават само инициалите на подсъдимия – Т.Д. Уточняват, че той е в ареста от началото на септември 2021 година.

Описват и схемата – изнудваният, които имал право да кандидатства за субсидии, след като не получил парите през декември 2020 година, започнал да търси помощ и негов приятел го свързал с обвиняемия, който пък му поискал подкуп, за да повлияе на колегите си да разрешат плащанията и за да не се извършват по-нататъшни проверки по неговия случай.

Подкупът в България  –  чл. 304б от Наказателния кодекс се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до 5000 лв. (2558 евро). Присъдата по това дело се очаква през следващите месеци, се казва в съобщението на Европейската прокуратура..

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.