Последни новини
Home / Законът / Емануил Йорданов: При промените е добре да се отчита, че не след дълго „прокуратурата ще бъде прокуратура след Гешев“

Емануил Йорданов: При промените е добре да се отчита, че не след дълго „прокуратурата ще бъде прокуратура след Гешев“

Defakto.bg

Възможно е на МВР да бъде позволена повече самостоятелност от обвинението  при разследване на престъпленията,  защото всички видяхме какво може да направи прокуратурата в момента, каза пред БНР адвокат Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър и депутат.    Коментарът му бе по повод предложението на Бойко Рашков МВР да получи право да образува досъдебни производства  и да иска разрешение за ползване на спецсредства без опекунството на прокуратурата.

По повод идеята на Рашков,   Йорданов  напомни, че и  „сега в закона има някои текстове, които са близки до това предложение. “

За сегашното състояние на прокуратурата  Йорданов даде пример с  разследването на изчезналите неизвестно къде обществени  средства за над 53 милиона, отпуснати за строеж на лот 5 на АМ  „Хемус“.  „Разследването за магистрала „Хемус“ към момента е провалено на 90%, благодарение на действията на прокуратурата,“ заяви той. Тя в момента  за едни е бухалка, за други е пухена възглавница, върху която да спят спокойно.“

Юристът обърна внимание, че „когато се правят промени, свързани с прокуратурата и начина ѝ на функциониране към настоящия момент, би трябвало да отчитаме и факта, че не след дълго прокуратурата ще бъде прокуратура след Гешев.

Сигналите, които пристигат за главния прокурор Иван Гешев и се обработват в Министерството на правосъдието, са началото на лавина, която ще го засипе, каза  Йорданов.

По думите му в парламента трябва да положат сериозни усилия при избора на Инспекторат, който да си върши работата, а не „да е безплатна притурка на Гешев. След това  „да се види какво може да се направи с избора на един читав ВСС“, каза Йорданов.  Той е на  мнение, че след като Гешев е „назначен от Бойко Борисов и Цацаров“, а те в момента са с отслабени позиции, в битката си за оцеляване главният прокурор може да разчита на себе си и на 5-6 души около себе си.

„Не мисля, че закриването на специализираните съд и прокуратура може да доведе до нещо лошо за съдебната система“, коментира  Йорданов. По начина му на функциониране през последните 10 години този съд е доказал несъстоятелността си, допълни той. „Нека не обръщаме внимание на смешния плач на Гешев, че като се закрият специализираните структури, тези престъпниците щели да играят Дунавско хоро и да пият шампанско“, каза адвокатът.

Във всеки окръжен съд има съдии, които не отстъпват по нищо на тези в специализирания съд, а да не говорим за това доколко човек може да бъде съдия, когато позволява на прокуратурата да нарушава Конституцията и законите в България, заяви Йорданов.  Не е трудно  да се направи едно проучване колко споразумения са сключени между  прокуратурата и обвиняемите и колко от тях са на базата на едно прекомерно задържане, заяви той.

Според Йорданов в специализираните съд и прокуратура „има една крайно непочтена игра с мерките за неотклонение.   Този модел бе изобретен в Пловдивския окръжен съд, когато Сотир Цацаров му беше председател и после пренесен в специализираното правосъдие, отбеляза Йорданов.

Запитан за опасенията новата КПКОНПИ да се превърне в бухалка за сега управляващите юристът изтъкна, че за да не стане това, трябва „много внимателно да се изработят законовите текстове“.

„Нормално е практикуващите юристи да участват в обсъждането на предстоящите промени на законодателството, но мисля, че е хубаво да се осигури участие и на прокурори, които не са зомбирани от Гешев. Разбира се, че има такива прокурори, прокуратурата не е Гешев и заместниците му„, категоричен бе адвокат Емануил Йорданов.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникъкт на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.