Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

Defakto.bg

 

Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може да иска предсрочното освобождавае на главния прокурор, заяви  министър Надежда  Йорданова  пред  Нова телевизия.

От думите й стана ясно, че тя и екипът ѝ в министерството са събрали различни сигнали – по конкретни казуси и за нарушения по служба, срещу Иван Гешев, които ще бъдат представени пред Пленума на Висшия съдебен съвет с искане за освобождаването му от поста. Случаите са много – не само с онзи за  отнемането на собственост във фирма за производство на храни, добил медийна известност в последния месец, или отказът на проверки на аудио записите със скандалните думи на тогавашния премиер Бойко Борисов и на снимките на евробанкноти и златни кюлчета в нощното му шкафче.

Йорданова подчерта отговорността на членовете на ВСС пред правото и пред обществения интерес, както и обстоятелството, че всеки от тези магистрати после ще продължи кариерата си другаде и е важно каква позиция заема сега.

Към днешна дата няма ефективен механизъм, по който да се търси отговорност от главния прокурор – предсрочното му освобождаване или наказателна отговорност. Проблемът не е само в личността, но и в самата институция. Има различни опции за контрол върху държавното обвинение. Едната е МВР да може само да образува досъдебни производства, които впоследствие Прокуратурата ще може да отхвърли, ако прецени, че не са законосъобразни.  Другата идея е в случаите, когато Прокуратурата откаже да образува производство, отказът да може да бъде обжалван пред съда”,  напомни правосъдният министър.

В България трябва да се реши проблемът с дълбоката държава. Проблемът не е само в личността на главния прокурор, а в липсата на ефективен механизъм да му се търси отговорност, както се видя ясно при  поредица от главни прокурори”, категорична е министър Йорданова.

По думите ѝ, голямата власт на прокуратурата сега е да не образува досъдебни производства, затова сред акцентите в съдебната реформа е  отказът на прокуратурата от разследване да може да се обжалва в съда.  „В момента от Прокуратурата се замитат определени случаи”, заяви Йорданова. Тя  попита какво става с  „кюлчетата и банкнотите“? Какво става с кюлчетата и банкнотите, има ли експертиза за записите с гласа на бившия премиер Борисов?“    

Измислят всякакви оправдания, за да не кажат, че Прокуратурата отказва да прави разследване по този случай„, обобщи  министърът.

КПКОНПИ продължава да служи за бухалка на неудобните и за  изтривалка за удобните”, каза Надежда Йорданова, коментирайки идеята  за разделяне на антикорупционния орган на две. Тя напомни, че “Демократична България” от 3 години настоява за това разделяне, а сега формацията е надградила виждането си по въпроса за разследващите функции на едната половинка от бъдещия орган. “В момента използваните данни от специални разузнавателни средства остават затворени в папки и не могат да бъдат ползвани в съда, а не е ясно за какво се използват”, изтъкна Йорданова.

В нашите законодателни предложения се въвеждат по-високи гаранции за правата на гражданите и юридическите лица, засегнати от КПКОНПИ, така че те да могат да се обръщат към съда”, каза още правосъдният министър.

Предвижда се и въвеждането на ясна методика за оценка на незаконно придобито имущество, защото сега често се правят  произволни оценки. По доклада на самата комисията за 2020, 38% от исковете за отнемане на имущество са отхвърлени, заяви  Йорданова.

Министър Йорданова: Засилваме мерките срещу домашното насилие

Правосъдният министър обяви, че законопроектът за домашното насилие, който се подготвя в  Министерството на правосъдието предвижда засилване на мерките за защита и превенция. Предстоящо е той да  бъде внесен за одобрение от Министерския съвет.  “През 2021 г. са издадени 3244 заповеди за закрила, но на практика те  обхващат повече хора, защото една заповед може да включва майка с 6 деца”, каза  Йорданова. Законопроектът разширява кръга на забраните при заплаха от насилие – забрана за осъществяване на всякакви контакти на насилника с неговите потенциални жертви – не само на живо, но и по телефон и интернет. Разширяват се и програмите за защита на деца, когато са жертви или свидетели на насилие. Насилниците пък  задължително ще участват в програми за преодоляване на агресията, защото домашното насилие не е еднократен акт, подчерта Йорданова. За по-ефективна превенция срещу домашното насилие, на което жертви най-често са жени, но също деца и дори мъже, се залага на  координационен механизъм между различни служби, защото, по думите на министър Йорданова, това не е задача само на един орган. Сред основните цели на мерките по превенцията е домашното насилие да не се използва в конфликтите между родителите.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

2 коментара

  1. Министърката има двойничка! Приликата е изумителна. Във визия, възраст, кариера, образование местоидване, политически възгледи-и двойничката се движи сред протестариата, макар и по периферно, поведение(даже двойничката при сцената с цветята да не ви описвам, как предполагам,че би реагирала… ).

    Предлагам министърката да покани двойничката си за заместник. Уверявам ви-трудно ще ги различавате.

    Ама приликата е изумителна. Тук или има съвпадение-природата се изявава като майстор като ги е правила, или някаква тайна от миналото 🙂

  2. Петър Обретенов

    Много дълго КС бави решението си за възможността Министърът на правосъдието да сезира ВСС с искане за търсене на отговорност от Главния прокурор. Докладчикът – Филип Димитров -не е от тези юристи, които имат ясна и последователна мисъл. Имам опасения за постановяване на решение, което ще усложни още повече въпроса с отговорността на Главния прокурор и няма да ни изведе от задънената улица, от която не можем да излезем повече от десет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.