Последни новини
Home / Законът / Проф. Мая Аргирова: На доц.Мангъров могат да бъдат отнети правата за 6 месеца да упражнява лекарска професия

Проф. Мая Аргирова: На доц.Мангъров могат да бъдат отнети правата за 6 месеца да упражнява лекарска професия

Defakto.bg
Проф. Мая Аргирова

Софийската районна прокуратура е започнала проверка дали Атанас Мангъров сее паника

Доц. Мангъров може да бъде наказан със забележка, мъмрене и порицание, както и с отнемане на членството му в Лекарския съюз за срок от 6 месеца. Това заяви пред БНР проф. д-р Мая Аргирова, председател на Етичната комисия на БЛС. Ако членството бъде отнето, за определен срок медикът няма право да упражнява своята професия, обясни проф. Аргирова.

Отнемането на членството в Лекарския съюз „е много тежко наказание и поне аз не знам да е прилагано в близките години.“  Според нея  в действията на доц. Мангъров иманасъскване на агресия в обществото, което и без това е разделено“.

Със случая ще се занимава столичната комисия по професионална етика, на която е член доц. МангъровМангъров  трябва да даде обяснения, след като му бъдат поискани. Срокът е 10 дни. След това на заседание Столичната колегия ще реши какви мерки или санкции да предприеме, каза проф. Аргирова.

Вчера Управителният съвет на Български лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика за поредица от  неверни твърдения  на доц. Атанас Мангъров по „Нова телевизия“ на 16 януари т. г.  Цитирано е последното „невярно“ твърдение на Мангъров е в  национален ефир доц. Мангъров, когато той заявява: “….. тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“.

Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров  откровена лъжа, казват  от УС на БЛС.  „Лъжа, която си “играе” със страховете и притесненията на хората, категоричини са от УС. Според единствената достоверна и официалната информация на МЗ и ИАЛ в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход.

И още: 9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана.

В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: “Тези случаи не се съобщават.” Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява  информацията и е откровена конспирация.

С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия, подчертават от  УС на БЛС.

Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско, добавят те. Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла, пишат лекарите.

Самият Мангъров коментира че Етичната комисия на Лекарския съюз се превръща в „нравствена полиция“.

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка по твърдения на инфекциониста Атанас Мангъров, че „564 души, които са починали след зараза с коронавирус, са починали, защото са ваксинирани“. Тази информация вече беше опровергана от здравното министерство.

Проверката на прокуратурата трябва да установи има ли данни за извършено престъпление.Тя е по текста от Наказателния кодекс за всяване на паника, по който – в началото на пандемията, подсъдима, но впоследствие оправдана, беше настоящата здравна министърка Асена Сербезова.

За всяване на паника по отношение срока на годност на ваксините беше проверяван и бившият премиер Бойко Борисов, но проверката беше прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.