Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Defakto.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 г., с изключение на показателя „Текущи разходи“ по становището на Министерския съвет по чл. 2, ал. 1 от Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г.  В частта по приходите няма различия и те са в размер на 95 000 хил. лв.

Предложеният от Министерски съвет вариант на разходите по проектобюджета на съдебната власт е в размер на 958 729 хил. лв., което е с 8 млн. лв. по-малко от проекта на ВСС в разходите за текуща издръжка – 966 728,6 хил. лв.  Размерът на планираните текущи разходи ще обезпечи средствата за персонал на органите на съдебната власт, но няма да е достатъчен за разплащане на разходи за вода, горива и енергия, материали, външни услуги и други, поради увеличените цени на основните енергоносители и покачване индекса на инфлацията, смятат във ВСС.

За 2021 г. бюджетът на съдебната власт в частта на разходите е в размер на 880 317 хил. лв., като според становището на Министерския съвет за бюджет на съдебната власт за 2022 г. е налице увеличение в размер на 78 412 хил. лв.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.