Последни новини
Home / Законът / Експедитивност: Близо 13 години е продължило дело за обида нанесена от работодател на служител

Експедитивност: Близо 13 години е продължило дело за обида нанесена от работодател на служител

Defakto.bg

Дело за обезщетяване на неимуществени вреди, настъпили в резултат на нанесена обида от работодател на служител, продължило почти 13 години, е едно от най-продължителните производства, констатирани от Инспектората към ВСС при проверка на 117 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за периода 1 октомври – 31 декември 2021 г.  От тях 79 са основателни, като 24 са по наказателни, а 55 – по граждански, търговски и административни дела.
Първоинстанционното производство по делото в СРС е продължило 3 години и 4 месеца, като при разглеждането му са събрани всички необходими доказателства за установяване на фактите по спора.  Въззивното производство по гр.д. №5852/2012 г. по описа на СГС е с продължителност от 9 години и 3 месеца.  В това производство е проведено само едно съдебно заседание и не са събирани допълнителни доказателства, но въпреки това по делото са допуснати дълги периоди на процесуално бездействие.  Единственото съдебно заседание във въззивното производство е насрочено 11 месеца след образуване на делото, а съдебното решение е постановено 8 години след изтичане на законоустановения в чл. 235, ал. 5 ГПК 1-месечен срок.

По повод на посочените действия по срочното движение и приключване на делото, гр.д. №5852/2012 г. по описа на СГС е било част от предмета на плановата проверка на ИВСС, извършена по Заповед №ПП-01-4/30.10.2014 г. на главния иинспектор на ИВСС, която в тази си част е приключила с предложение изх. №ПП-01-94-П2/07.12.2015 г. по описа на ИВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу докладчика по делото.
По направеното предложение на ИВСС спрямо докладчика е било образувано дисциплинарно производство от Висшия съдебен съвет, което е приключило с налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 ЗСВ.
Отчетът по глава трета „а“ от ЗСВ за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок за периода 1 октомври – 31 декември 2021 г. може да се прочете на интернет страницата на ИВСС – http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.