Последни новини
Home / Законът / Съдът публикува мотивите за оправдателната присъда за убийството на 15-годишния Георги Игнатов

Съдът публикува мотивите за оправдателната присъда за убийството на 15-годишния Георги Игнатов

Defakto.bg

Десет месеца след произнасянето на оправдателната присъдата по делото за убийството на 15 -годишния Георги Игнатов в столичната Борисовата градина, съдът публикува мотивите си. От тях става ясно  как е било взето решение, което раздели съдебния състав на 3-ма „за“ оправдателна присъда и двама „за“ осъдителна.

Георги беше открит с прободна рана на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 година. Почти 2 години отне на разследващите, за да обвинят за убийството Йоан Матев.

Тъй като в деня на деянието е бил на 17 години, той беше съден като непълнолетен. Обвинението се крепеше на показанията на брат му, който го посочи като извършител пред полицията, но отказа да свидетелства пред съда.

Председателят на съдебния състав Руси Алексиев и един от съдебните заседатели останаха в малцинство за вината на Матев.

Благодарение на младши съдията и другите двама съдебни заседатели Йоан Матев си тръгна от съдебната зала „невинен“ след повече от три години в ареста и почти година „домашен арест“.

Според мнозинството за вината на Матев са събрани само косвени доказателства, които го свързват с местопрестъплението, но не и с убийството.

„По делото няма преки доказателства, които да установяват извършването на инкриминираното убийство от подсъдимия. От косвените доказателства се установява, че той е бил на мястото на убийството, включително и по внезапното му затичване, за да избяга от мястото, последвалото му гузно поведение и промяната във външния вид. Липсват обаче доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството“, се казва в мотивите.

Те не са отчели първоначалните показания на брат му –  Марсел Матев, с аргумент, че разпитът му не е бил официален и че той не е бил изрично уведомен, че има право да не дава показания, ако те ще уличат брат му в престъпление.

Малцинството обаче се доверява именно на тях, още повече, че именно след разпита на Марсел е открито и оръжието на убийството.

След публикуването на мотивите процесът ще продължи на следващата инстанция. Прокуратурата вече обяви,  че ще протестира пред Софийския апелативен съд, където делото ще се гледа от трима съдии.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.