Последни новини
Home / Законът / Наши експерти ще подпомагат съдебната реформа в Северна Македония

Наши експерти ще подпомагат съдебната реформа в Северна Македония

Defakto.bg

България и Сев. Македония договориха  сътрудничество в сферата на върховенство на закона

 

За сътрудничество в областта на правосъдието се договориха министри от Република България и Северна Македония в рамките на проведена днес работна група „Европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, върховенство на закона“.

На нея от българска страна участваха вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на електронното управление Божидар Божанов. От македонска страна присъстваха  Боян Маричик, заместник министър-председател по европейски въпроси, Славица Гърковска, заместник министър-председател за борбата с корупцията и престъпността,  устойчиво развитие и човешки ресурси и Насер Нуредини, министър на околната среда и пространственото планиране.

По време на срещата министър Йорданова предложи на македонските си колеги български експерти да предоставят опит при реализирането на основни проекти в изпълнение на стратегическата визия за реформа в съдебната система и въвеждането на електронното правосъдие.

По-конкретно правосъдният министър се спря на усилията на правителството в борбата с корупцията и преструктурирането на антикорупционния орган; българския опит при използването на медиацията, като алтернативен способ за решаване на споровете; пилотното въвеждане на помещения за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, както и внедряването на електронно наблюдение на правонарушители в  пенитенциарната система.

На експертно ниво двете страни ще  продължат работата по очертаните  теми.

 

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.