Последни новини
Home / Законът / Гл. прокурор Иван Гешев е в Брюксел за среща с евродепутатите от Мониторинговата група

Гл. прокурор Иван Гешев е в Брюксел за среща с евродепутатите от Мониторинговата група

Defakto.bg

Главният прокурор  Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където в периода 26 – 27 януари 2022 г. ще проведе работни срещи с представители на Европейския парламент, съобщи държавното обвинение.

Основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху ролята на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България за утвърждаване на принципите на върховенството на правото у нас, както и предизвикателствата, които стоят пред страната ни в тази насока. В рамките на срещите ще бъде разгледана законодателната рамка в контекста на провежданата съдебна реформа в България с цел прилагане на европейските стандарти в националното законодателство, се казва в съобщеинето.

Главният прокурор Иван Гешев ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със защита правата на ЛГБТИ-общността, малцинствени групи и хората в неравностойно положение и ролята на прокуратурата за тяхното преодоляване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно чуждестранно влияние, засягащо интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО, пишат от ВКП.

В рамките на посещението си в Брюксел Иван Гешев ще се включи от Европейския парламент и в организираната от членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи дистанционна среща, посветена на наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България.  В тази връзка ПРБ е изпратила на членовете на Мониторинговата група информация за актуалното състояние на въпросите, обект на обсъждане в предходни дискусии.

Очаква се евродепутате да се  интересуват от хода на разследванията за къщата в Барселона, за златните кюлчета от снимките в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, както и за причините поради които прокуратурата не може да ги приключи две години. Евродепутатите питат и за разследването за изчезналите милиони за магистрала „Хемус“, както и какво ще предприеме прокуратурата да разследва насилието над журналисти. Главният прокурор ще дава разяснения за избора на кандидати за делегирани прокурори в Европейската служба на главния прокурор, част от които бяха върнати, а един беше отхвърлен.

По предварителна информация на изслушването в Мониторинговата група ще бъде и министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов.

Изслушването ще бъде на 27 януари при закрити врати.  Депутатите ще очакват не просто  предварително подготвени позиции, а отговори на уточняващи в движение въпроси – доколко съдебната реформа ще бъде съобразена с препоръките на Венецианската комисия, дали реформата няма да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, как се противодейства на корупцията по високите етажи на властта, заяви Елена Йончева пред БНР.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.