Последни новини
Home / Законът / Лаура Ковеши настоява за нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България

Лаура Ковеши настоява за нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България

Defakto.bg

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е  прекратила процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори от България, тъй като следващите по ред кандидати не са получили подкрепа от необходимото мнозинство от гласовете на присъстващите членове на Колегията през на заседанието през септември м.г.

Решението е взето по повод писмо от европейския главен прокурор, адресирано до служебния заместник-министъра на правосъдието Мария Павлова. В него Лаура Кьовеши  информира за решение № 124 на колегията на Европейската прокуратура от 12 януари 2022 г. с което Ивайло Илиев е назначен за европейски делегиран прокурор от България с мандат от пет години с възможност за подновяване, и за решение № 125 на колегията на Европейската прокуратура от същата дата, с което кандидатурата на Анита Джамалова за европейски делегиран прокурор от България е отхвърлена.

В писмото се отправя искане за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България.  За момента не е ясно дали  или кога ще бъде открита  процедура за още един делегиран прокурор.

На 10 септември м. г.   Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия  излъчи  шестима  пpoĸypopи и eдин cпeцcъдия  за  epвoпeйcĸи дeлeгиpaни пpoĸypopи oт Бългapия.  Toвa cтaнa cлeд изcлyшвaнe нa 19 мaгиcтpaти oт дoпycнaтитe 23-мa, и  пpoвeдeнo глacyвaнe.  Πoвтopeниeтo нa пpoцeдypaтa бeшe aĸтивиpaнo oт cпeшнo пoceщeниe y нac нa Eвpoпeйcĸия глaвeн пpoĸypop Лаура Кьовеши заради нeпoпълнeнaтa тогава бългapcĸa ĸвoтa зa eвpoпeйcĸи дeлeгиpaни пpoĸypopи.

През октомври бяха  одобрени от ЕП  прокурорите Анна Алексова, Виктор Тарчев и Станислав Стойков, както и спецсъдията Елена Попова. Другите двама кандидати – обвинителите Ивайло Илиев и Анита Джамалова бяха оставени за  допълнителна проверка.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.