Последни новини
Home / Законът / Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Defakto.bg

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на съда се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев. Определението не подлежи на обжалване, съобщава БГНЕС.

По-късно в сряда мнозинството в Народното събрание прекрати правомощията на депутата от „Има такъв народ“ Александър Тодоров след остри критики  от страна на опозицията – ГЕРБ и ДПС.

Решението на СГС е взето от съдебен състав с председател Жаклин Комитова. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В мотивите на  съда е псочено, че  в исковата молба са „изложени подробни мотиви за нищожност на заповедта поради противоречие със закона (Закона за публичните предприятия, ППЗПП, Закона за хазарта), както и поради заобикалянето му“.

Предложеният от спортния министър Радостин Василев нов изпълнителен директор на БСТ Александър Тодоров към момента е народен представител от групата на „Има такъв народ“.

Пред Агенцията по вписванията Тодоров е декларирал, че не заема висша публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 1-38 и т. 41-45 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. В точка 2 от въпросната алинея обаче е отбелязано, че за висша публична длъжност се считат народните представители.

СГС посочва още, че е образувано висящо дело по исковата молба и до неговото приключване с влязъл в сила съдебен акт няма как новото ръководство да бъде вписано в Търговския регистър.

Очаква се днес  Народното събрание да гласува оставката на Александър Тодоров, която той е подал  на 21 януари, петък.

В същия ден са подадени и документите за вписване на новото ръководство на тотото към електронната система на Агенция по вписванията.

За членове на Управителния съвет на БСТ бяха предложени още Росен Иванов и Георгий Султанов. Султанов бе предложение на ИТН за министър на Културата през лятото.

На 11 януари спортният министър Радостин Василев обави, че освобождава всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор (БСТ).  По думите му имало “ изключително тежки проблеми в БСТ“.  В последните шест години четири са на загуба, каза  министърът.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.