Последни новини
Home / Законът / В Брюксел и София питат Кирил Петков, Иван Гешев и Сотир Цацаров за реформите и ефективността на закона у нас

В Брюксел и София питат Кирил Петков, Иван Гешев и Сотир Цацаров за реформите и ефективността на закона у нас

Defakto.bg

Парламентарната антикорупционна комисия изслушва днес  от 14,30 ч.  шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров.  Той е поканен да отговаря на  предварително зададени от депутатите въпроси, свързани  с ефективността на КПКОНПИ.

На 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка  от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия. Ден по-късно Цацаров остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС.  В позиция Цацаров изрази мнение, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на Агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Прокурорската колегия на ВСС  възстанови Цацаров като прокурор във ВКП от датата на освобожаването му от НС като шеф на  КПКОНПИ.

Главният прокурор Иван Гешев ще отговаря в Брюксел на въпроси пред  евродепутатите от мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи дистанционна среща, посветена на наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България. Делегация от тази група беше на посещение в София през септември, а докладът й след това констатира, че  ситуацията със законността и свободата на медиите в България създава сериозни притеснения и наблюдението трябва да продължи.

Днешното изслушването ще се проведе при закрити врати и въпросите, а разпространените въпроси, очертават и  темите, които евродепутатите ще  обсъдят.   Евродепутатите  се  интересуват от хода на разследванията за къщата в Барселона, за златните кюлчета от снимките в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, както и за причините поради които прокуратурата не може да ги приключи две години. Питат за разследването на  изчезналите милиони за магистрала „Хемус“, както и какво ще предприеме прокуратурата да разследва насилието над журналисти. Главният прокурор ще отговори и на въпроси за избора на кандидати за делегирани прокурори в Европейската служба на главния прокурор, част от които бяха върнати, а един беше отхвърлен и др.По инфорамиця на държавното обвинение Гешев вече е изпратил информация по предварителон поставени въпроси.  Той е уведомил например, че за разследването на кюлчетата и пачките от чекмеджето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов прокуратурата търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, съобщава в. „Сега“. Прокуратурата иска да се установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните евро банкноти.

Главният прокурор Иван Гешев се е срещнал в четвъртък  с председателя на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер. Гешев е подертал ангажираността на българската прокуратура за отстояване на независимостта на съдебната власт и готовността на структурата за продължаване на реформата в правосъдието, която да осигури защитата на правовия ред и правата на гражданите в страната, съобщи държавното обвинение.

На  изслушването в Мониторинговата група ще бъде и министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, на културата Атанас Атанасов и  зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Премиеърт Кирил Петков ще бъде питан по много теми –  от канадското му гражданство и закриването на специализираните съдилища до призивите за оставка на главния прокурор, борбата с корупцията по високите етажи на властта и положението на ромите. Не са  пропуснати санкциите по Закона Магнитски, наложени от САЩ и липсващата ратификация на Истанбулската конвенция от името на България.

Кореспондентът на Дневник в Брюксел съобщава, че на българския премиер са поставени общо 24 въпроса. Заедно с министъра на правосъдието Надежда Йорданова Петков е питан още: Възнамерявате да предприемете редица реформи, както сте заявили преди и след изборите. По-конкретно какви съдебни реформи възнамерявате да предприемете?  Що се отнася до функциите на главния прокурор, какво ще предложите, за да накарате тази служба да функционира напълно в съответствие със съответната съдебна практика на Европейския съд за правата на човека, както и с препоръките на Венецианска комисия и Европейската комисия?

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

За министър на правосъдието в проектокабинета „Денков – Габриел“  е предложен юристът Атанас Славов (ДБ)

  Мария Габриел обяви официално имената на министрите в кабинета. Единственото сменено име от предварителния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.