Последни новини
Home / Законът / Гешев след изслушването в Брюксел: С бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години

Гешев след изслушването в Брюксел: С бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години

Defakto.bg

Главният прокурор поиска засилено наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона

Щом не ме харесват, значи си върша работата

С бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години – казвам го съвсем отговорно. И според мен това българските граждани вече са го усетили. Скоро няма да може да бъде скрито за повечето български граждани“  – това каза главният прокурор Иван Гешев в Брюксел пред журналисти след изслушването му от Мониторинговата група по механизма за върховенството на закона  на Европейския парламент.

Гешев е поискал засилено наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона заради  „обезпокоителни тенденции“ през последната година и половина, разказва той.  Изразил е мнение пред евродепутатите, че Европейската комисия трябва да влезе „в по-сериозен диалог“ с българските власти по механизма за върховенството на закона.  „Прокуратурата е за засилен диалог с европейските институции, включително на базата на по-сериозно наблюдение по механизма, който вече съществува. На база на тези изключително притеснителни тенденции, защото освен корупцията по високите етажи, което е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени“. 

Според главния прокурор, освен  корупцията по високите етажи на властта,  която си е хроничен проблем,  притеснителните тенденции, които е обявил пред евродепутатите,  са „телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, и множество други проблеми, които смятахме за решени, включително и организираната престъпност“ .

Това е част от липсата на взаимодействие между институциите, от опитите за война със съдебната власт“,  е заключението на Иван Гешев. „Не се чувствам горд като българин да го кажа, но прокуратурата смята, че е необходим по-сериозен диалог и наблюдение от европейските институции“, са думите му.

Гешев е  показал загриженост за човешките права пред евроводепутатите, като е разказал, че по време на „двата избора“ за НС е имало заобикаляне и нарушения на закона,  претърсвания без разрешения от съд,  което е изключение по закон, лошо отношение с малцинствени групи и инвалиди,  „което може да представлява състав на престъпление“, смята той. Не посочва кой е извършил тези действия, оставя публиката да се досети, че визира МВР.   „Изключително сме притеснение от този подход, който видяхме по време  на изборите“ , категоричен е той.    (Може да се каже,че загрижеността на Гешев за правата на човека е похвална на фона пълното му пренебрежение  към побойщата под колоните на МС над протестиращите младежи от лятото на 2020 г. б.р.)

От думите му се разбра, че е обърнал внимание също, че  МВР е отказало да участва в общи щабове с прокуратурата по време на изборите и така „се  опитва да изземва правомощия на съдебната власт“, е изводът му.

На въпрос дали причината не е в недоверието към неговата фигура, Гешев отговаря:  “ Работата на един  прокурор е да си върши работата. Аз съм главен прокурор и си върша моята работа, ако си я върша както трябва , ествествено е,  че няма да ме харесват“.

Гешев коментира и съдебната реформа. “ Аз съм свидетел на всички т. нар. реформи от 94 -та година. Основното в тях е едно – да завземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш ти да упражняваш някакъв контрол. И никога тази реформа през годините, не е била консултирана с хората, които практикуват – в слушая наказателно право. Подозирам, че и в момента ще се случи същото, а резултатите винаги са били трагични за съдебната система. Никога целта не е била ефективност на съдебната система, а някаква политическа цел, но ние сле готови да участваме в тази реформа. Надявам се някой да ни попита кои са актуалните проблеми“, посочи той.

Запитан за хода на „Барселонагейт“, той отговоря традициионно: „Информация по дела се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, посочено е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, на които до момента няма отговор. И няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти до момента не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон“.

Гешев отрича той или съпругата му имат недеклариран имот в чужбина.

Искът на семейство Баневи към него и заместниците му,   определя  като несериозна тема, „лишена от правно основание“ и с „цели, различни от юридическите“.

Баневи внесоха искова молба в СГС с искане  Гешев и заместниците му да бъдат осъдени  и да заплатят лично, а не от парите на държавата,  60 хил. лева обезщетение за опозоряването им в писмо на до 67 европейски институции.  В него,  без да са осъдени, ръководството на ВКП ги нарича   „известни олигарси“, отговорни за  длъжнocтни пpиcвoявaния и пpaнe нa пapи в paзмep нa 1.5 млpд. лeвa и др.  Исковата  молба на Баневи е за непозволено увреждане, а посочено законово  основание е чл. 45 – чл. 52 от Закона за задълженията и договорите.

От социалните мрежи:
Иван Гешев, когато нещата се обърнат
14.08.2019: „Механизмът за наблюдение и сътрудничество в сферата на правосъдието и вътрешната сигурност в България трябва да бъде прекратен, защото „неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост“.
27.01.2022: „Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни“.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.