Последни новини
Home / Законът / Премиерът в Брюксел: Всички виждат, че прокуратурата не работи, гл. прокурор няма да е само с “ Господ над главата си“

Премиерът в Брюксел: Всички виждат, че прокуратурата не работи, гл. прокурор няма да е само с “ Господ над главата си“

Defakto.bg

Всички виждат, че прокуратурата не работи“ – така  премиерът Кирил Петков коментира искането на главния прокурор Иван Гешев за засилен мониторинг върху България по механизма за върховенството на закона.  По-рано Гешев след изслушаването обяви, че и поискал засилен мониторинг, тъй като „с бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години“. 

В отговор на въпрос на БНР премиерът Кирил Петков казва:   „Много бих се радвал да имаме максимално засилен мониторинг за върховенството на закона, това е и нашият приоритет, така че колкото повече, толкова по-добре. Няма как през общи шаблони и думи да се избягва липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре.  Те видяха вече при нас, че щом един от първите ни закони ще бъде за КПКОНПИ.  Видяха готовността и желанието да направим промяна в съдебната система, да махнем спецпрокуратурата. Разбраха защо. Просто няма как да излъжете европейските институции с добри думи“.

Министър-председателят беше изслушан заедно с министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атансов от мониторинговата група в Европейския парламент.

Той посочи още, че в Плана за развитие е заложено главният прокурор да не бъде „само с Господ над главата си“. Премиерът съобщи, че основните теми, обсъдени с евродепутатите, са били свързани с предстоящата съдебна реформа, като той е обяснил мотивите за затваряне на специализираната прокуратура, реформата в антикорупционната комисия КПКОНПИ, която ще бъде внесена първа в парламента, както и промените при излъчването на членове на Висшия съдебен съвет и промяната на функцията на главния прокурор.

„Ще има съдия, който ще може да бъде временен прокурор и после да се върне пак на съдийския пост. С други думи конфликтът на интереси няма да го има“, отбеляза министър-председателят и продължи:  „Другото ни желание като коалиция е ролята на главния прокурор да се промени изцяло – той да стане администратор. Не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата. Трябва ни работеща прокуратура. Въпрос на време, трябва ни търпението на всички наши избиратели и да знаят, че работим това от сутрин до вечер„.

Петков коментира още, че не е получил директни въпроси, свързани с глобалния закон „Магнитски“.

По думите му хората, които са в основата на корупцията в България, са 20 души: „Ще имаме дълга работа за реформа и е важно да го правим по правилата. Ние правим разследванията, да подготвим доказателствата и тогава да излезем. Но едно ви гарантирам – оттук нататък няма да има човек над закона и няма да има някой, който да ми се обади на мен и да ми каже „този човек не трябва да се пипа“.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се е срещнала с Хуан Лопес Агилар – председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Това е станало в рамките на работното й посещение в Брюксел, където участва в заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията LIBE.

Фокусът на разговора с Хуан Лопес Агилар е била  съдебната реформа и върховенство на правото в България. Министър Йорданова заяви, че българското правителство работи усилено по темата с борбата с корупцията и преструктурирането на антикорупционния орган, укрепване на независимостта на съдиите, въвеждане на отчетност и отговорност на главния прокурор и подобряване на достъпа до правосъдие на гражданите. Хуан Лопес Агилар е изрази надежда за успешното развитие на реформите в България и е пожелал успех за реализацията на амбициозната програма на правителството.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.