Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат

Сотир Цацаров: Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат

Defakto.bg

Сотир Цацаров обяви, че 15 дни преди да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е уведомил за решението си президента Румен Радев, а пет дни по-рано и лидерите на някои от парламентарно представените партии.  Той коментира мотивите за оставката си по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия и в отговор на въпрос на Тома Биков.     „Безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен с всички неудачи в тази държава ми дойдоха в повече„, каза Цацаров.  „В чисто личен и професионален план, аз искам по нормален живот“ –  добави той.

Цацаров  посочи, че оставката му е  реакция на обвинения от лидера на „Да, България“ Христо Иванов, Ивайло Мирчев и техни   съпартийци, че КПКОНПИ не работи.  Решил да улесни критиците си, като освободи поста и им даде възможност те да покажат как се води ефективна борба с корупцията.

В един момент реших, че безкрайните упражнения с името ми ми дойдоха в повече. Моето достойнство не ми позволява да остана на поста като председател на КПКОНПИ. Няколко месеца имаше тиради за всички неудачи, достатъчно ми беше да чуя, че България има 3 мониторингови механизма заради мен. Христо Иванов обвини мен за всички неудачи в тази държава. Не се оказа енергийната криза, ковид кризата. Почти всеки ден чета критики за това каква е моята отговорност. Ивайло Мирчев от „Демократична България“ ме обвини – мен и Иван Гешев, за проблемите в енергетиката. Това ми идва малко в повече. Ако аз съм една от причината за корупцията и всичко останало, ок, аз подавам оставка. Давам възможност на тези, които ме обсипват с критики, да продължат. Ако някой си мисли, че съм се вкопчил в КПКОНПИ, се е излъгал„, изтъкна Сотир Цацаров.

Отрече да си тръгва, защото му е отнет допуск до класифицирана информация и разказа, че след като уведомил лидери, чиито партии не назова, както и президента, няколко дни по-късно при него дошли агенти на ДАНС по процедура по отнемане на допуска му до класифицирана информация.

Разбрал, че става дума за аферата „Цумгейт“ по въпросите, които му били задавани – защото същите му били задавани и няколко месеца по-рано, през август.

Убеден е, че автор на сигнала е вътрешният министър Бойко Рашков с уговорката, че ако греши, ще му се извини, но ако се потвърди тази информация, ще потърси правата си в съда. Цацаров се възмути, че научил от телевизионна изява на премиера Кирил Петков какво се случва с допуска му до класифицирана информация:

Идеята, че някой ме е уведомил, че ще ми отнемат допуска и аз съм подал оставка е точно такъв евтин политически пиар, какъвто е евтин политически пиар и отнемането на този допуск, но оттук нататък аз нямам друг избор, освен, разбира се, и това е законният път, да обжалвам отнемането на този ми допуск„.

Не ми е било мечта да бъда председател на КПКОНПИ. Аз съм работил 20 г. като съдия, 7 г. съм бил главен прокурор и няма нищо неествестно в това да се върна в съдебната система, заяви още Цацаров.

Днешното изслушване е първата публична поява на подалия оставка председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров – той отговори пред депутатите в ресорната парламентарна комисия на предварително зададени въпроси. Те бяха формулирани преди да стане ясно, че Цацаров иска да се оттегли предсрочно.  Преимуществено те бяха свързани с гражданската конфискация – колко искове за запори има, колко са уважени от съда, колко е отнетото имущество, както и колко дела се водят срещу Антикорупционната комисия, също за статистиката по делата, свързани с конфликт на интереси.

Цацаров посочи още, че обществените очаквания към КПКОНПИ са много големи и не може да се кажа, че комисията е безгрешна. „Колкото и да се опитват да омаловажат комисията, тя сключи споразумение с Европейската прокуратура. Дефицитите са не само в закона. Дефект в закона е, че управлението и реализацията на отнетото имущество не е в ръцете на Министерството на финансите“,  обясни Сотир Цацаров.

Производствата за конфликт на интереси започват по сигнал, а по незаконното придобитото имущество – и от възлагане от прокуратурата. Активните проверки на КПКОНПИ са 5876. Комисията не може сама да образува имотна проверка, каза Цацаров.

На депутатско питане дали КПКОНПИ е бухалка бившият главен прокурор отговори, че тази дума е влязла в речника на Христо Иванов от ДБ и се прехвърлила в този на правосъдния министър Надежда Йорданова.

Медийното значение на думата ми е ясно. Събрали сме се да обсъждаме държавен орган. Това е реплика от политическата пропаганда. Ако ме освободите, покажете какво можете. Чак пък този грях, че е намаляло населението на България, докато бях главен прокурор, каквото ми се приписва, не мога да понеса„, изтъкна Сотир Цацаров.

Той не съобщи колко производства за политици има през мандата му начело на КПКОНПИ с обяснението, че производствата за имущество са функция на прокуратурата. Ако няма обвинение, няма как КПКОНПИ да се задейства.

В отговор на въпрос по време на изслушването, Цацаров  обяви, че срещу вътрешния министър Бойко Рашков има проверка в комисията заради недекларирани имоти и средства по влогове.

Проверка има, която касае няколко поредни недеклариране на обстоятелства, имало е непосочване в декларацията на всички влогове, имало е информация за налични средства по влогове, която не е фигурирала в декларацията, след това във финална декларациям не са били отразени притежавани недвижими имоти, след това има декларация със закъснение„, заяви Цацаров, като се въздържаше да дава конкретика.

Депутатите поискаха да им бъдат изпратени разработките за законови промени в КПКОНПИ, каквито  комисията е подготвила. Цацаров заяви, че ще ги предостави на народните представители,  ако желаят да ги ползват в бъдещото си законотворчество. Така изслушването ловко се превърна в експертна  среща, в която не остана време за критиките на управляващите към работата на  председателя на комисията.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Един коментар

  1. Вивидка

    Ужааассс… Цял, живот дитирамби колко в повече му идва на този човек властта и заемането на висши управленски постове… Не е ли вече ясно, че поведението на жертва е добре прикрито лицемерие за неговата огромна безотговорност към принципите на демокрацията и адмистрирането на институциите.. Поведението му доведе до погром на прокуратурата.. Оставката е просто нещо задължително за, него и трябваше да, е преди 12 години..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.