Последни новини
Home / Законът / Съдът в Страсбург съкрати срока за подаване на жалби до 4 месеца, след  окончателното национално решение на казуса

Съдът в Страсбург съкрати срока за подаване на жалби до 4 месеца, след  окончателното национално решение на казуса

Defakto.bg

От 1 февруари 2022 г. подаването на жалби до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) ще може да се прави до 4 месеца, след  окончателното национално решение на казуса. Досега този срок беше 6 месеца, напомня Министерството на правосъдието.

Бъдещите жалбоподатели трябва да имат предвид, че при несъобразяване с новия по-кратък срок това ще доведе до обявяване на жалбата им за недопустима от Съда.

Новото правило е разписано в  Протокол № 15 към Конвенцията за правата на човека и основните свободи. То влезе в сила на 1 август 2021 г. след подписването и ратифицирането му от 47-те страни членки.

Изменен е член 35 § 1 от Конвенцията, като се намалява от шест на четири месеца срокът за подаване на жалба пред Съда по правата на човека, считано от датата на окончателното вътрешно решение (член 4 и 5 от Протокол № 15). За да се даде на потенциалните жалбоподателите възможност да се запознаят с тази промяна е предвидено, че тя поражда действие 6 месеца след влизането в сила на протокола, т.е. тя се прилага от 1 февруари 2022 г. нататък.

Изменението на срока няма обратна сила и не се прилага за жалби, при които окончателното вътрешно решение е взето преди привеждането на новото правило в действие (член 8 § 3 от Протокол № 15).

Съдът по правата на човека предоставя информация за изменението на своя уебсайт, на страниците за жалбоподателите, на английски и на френски език, както и на неофициални за него езици. (https://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=applicants&c=)

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.