Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова: Специализираното правосъдие ще бъде закрито, съдиите ще доразглеждат делата си

Министър Йорданова: Специализираното правосъдие ще бъде закрито, съдиите ще доразглеждат делата си

Defakto.bg

Пред евродепутатите от групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и правата на човек в европейската комисия представихме цялата палитра от инструменти, които трябва да се приложат, за да се реализира съдебната реформа в България – това заяви  министърът на правосъдието Надежда Йорданова  пред БНТ. Коментарът й беше по повод вчерашното изслушване в мониторинговата група към LIBE  на премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев по темата.

Йорданова уточни, че евродепутатите са поставили въпроси за проблеми, които не са решени дълги години назад във времето.  В отговор на въпрос министърът посочи, че до няколко дни ще бъдат публикувани за общественото обсъждане  текстовете за съдебната реформа по НК, НКП и съдебния закон.

„Това са текстовете, които минаха на гласуване в пленарната зала в 46-тото Народно събрание, но са доразвити много внимателно“, допълни Йорданова. Тя  обясни, че специализираните съд и прокуратури ще бъдат закрити.  Министър обясни и какво ще се случи с делата, с които се занимават специализираният съд и прокуратура.  Предвижда се заварените дела да останат физически в сградата на специализираните съдилища и да бъдат администрирани съответно от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. Съдиите, които ги гледат в момента, ще бъдат командировани в СГС и САС, за да се избегнат каквито и да е пречки пред доразглеждането им.  Деловодното обслужване на делата ще бъде осъщестявано от СГС и САС.

Cлeд твъpдa cъпpoтивa нa  дeпyтaтитe oт ГEPБ, ДΠC и  вялa пoзиция нa ИTH,   зaĸpивaнeтo нa cпeцпpaвocъдиeтo пo внeceния в 46-то зa втopи път зaĸoн зa cъдeбнaтa влacт пpиĸлючи безрезултатно.  Πpeдxoднoтo 45-oтo HC   „зaĸpи“ cпeциaлнoтo пpaвocъдиe caмo нa пъpвo чeтeнe в пpaвнaтa ĸoмиcия.

Йорданова отново потвърди, че е готова да задейства наново процедура по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев при положително становище от Конституционния съд, че има тези правомощия.  След отказа на ВСС да разгледа искането на проф. Янаки Стоилов за предсрочно  освобождаване на Гешев от поста, служебното правителството правителство поиска КС да тълкува  дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

На 8 февруари се очаква Конституционният съд да обяви решението си.

Министърът уточни, че към процедурата за отстраняването на Гешев би добавила и допълнителни мотиви. По думите ѝ са налице различни видове нарушения, както в рамките на настоящия мандат на Гешев, така и в предходните му професионални действия.

Относно подготовката на механизъм, който да позволява независимо разследване на фигурата на главния прокурор, Надежда Йорданова заяви, че в момента се изчистват детайлите за профила на разследващия магистрат в разговори с Европейската комисия. Едно от предложенията е това да бъде наказателен съдия, който да поеме временна функция на разследващ главния прокурор и после да се върне на работа в съда. Обсъжда се и възможността кръга от магистрати, които да имат право да водят разследвания срещу главния прокурор, да бъде увеличен.

При всички положения магистратът, който би водил разследване срещу главния прокурор, ще се избира на случаен принцип за всеки конкретен случай, а няма да има фигура с определени изрични правомощия, уточни министър Йорданова.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.