Последни новини
Home / Законът / Асоциацията на прокурорите поиска да участва в съдебната реформа

Асоциацията на прокурорите поиска да участва в съдебната реформа

Defakto.bg

Няма как е една реформа да бъде правилно проведена, ако се базира единствено на стремеж към унищожение и негативизъм, ако не стъпи на постигнатите до този момент положителни неща и безспорни достижения, ако зад нея са скрити конюнктурни политически и/или икономически цели и интереси. Няма как да бъде постигнат позитивен ефект, ако не бъде чут гласът на професионализма и разума“

Това се казва в отворено писмо на Асоциацията на прокурорите до комисията по конституционни въпроси и правни въпроси и министъра на правосъдието, в което прокурорите заявиват желание да участват в реформата на съдебната власт.

Апелираме в процеса на осъществяване на съдебната реформа да бъде дадена възможност за активно участие и на българските прокурори, които със своите професионални знания и експертен потенциал могат да допринесат изключително много за усъвършенстването на законодателството, за подобряване функционирането не само на  съдебната система в частност, но и на цялостната борба с престъпността в нашата държава“, се казва още в  писмото.

Наскоро зам.главният прокурор Борислав Сарафов  настоя за активно участие  на следователите при промените на НК, НПК и съдебния закон.

Цялото писмо:

Асоциацията на прокурорите в България има за свой основен приоритет отстояване на независимостта на съдебната власт и защита правата и интересите на работещите в системата на Прокуратурата на Република България прокурори.

Категорично заявяваме, че прокуратура е работеща институция, а българските прокурори, следователи и съдебни служители са отговорни и почтени професионалисти, които със своя всеотдаен труд дават важен принос в борбата с престъпността и преграждането на пътя на беззаконието. За нас уважението към Конституцията, спазването на законите и съблюдаването на утвърдените европейски принципи, а именно разделението на властите и върховенството на правото, не са кухи фрази и изпразнени от съдържание думи, а  кауза и мисия, за които ежедневно се борим.

Осъзнаваме необходимостта от провеждане на съдебна реформа и споделяме справедливите очаквания на българските граждани, тази реформа да бъде осъществена по прозрачен  и принципен начин, за да бъде постигната единствената възможна легитимна цел- усъвършенстване работата на съдебната власт и гарантиране развитието на българската държава като модерна, просперираща и европейска такава.

От години алармираме, че е налице крещяща нужда от  дълбока и принципна промяна в материалното и процесуално наказателно законодателство. Налице са и редица въпроси, които подлежат на усъвършенстване в устройствения Закона за съдебната власт, открит е дебатът за евентуални конституционни реформи. Заявяваме категоричната си воля да не бъдем пасивен наблюдател, а активен участник в тези жизненоважни за цялото ни общество процеси!

Няма как обаче една реформа да бъде правилно проведена, ако се базира единствено на стремеж към унищожение и негативизъм, ако не стъпи на постигнатите до този момент положителни неща и безспорни достижения, ако зад нея са скрити конюнктурни политически и/или икономически цели и интереси. Няма как да бъде постигнат позитивен ефект, ако не бъде чут гласът на професионализма и разума!

Апелираме в процеса на осъществяване на съдебната реформа да бъде дадена възможност за активно участие и на българските прокурори, които със своите професионални знания и експертен потенциал могат да допринесат изключително много за усъвършенстването на законодателството, за подобряване функционирането не само на  съдебната система в частност, но и на цялостната борба с престъпността в нашата държава.

Призоваваме всички  институции към конструктивно сътрудничество и ползотворно взаимодействие в името на законността и справедливостта!

С уважение,

Управителен съвет

на Асоциацията на прокурорите в България

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.