Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор е поискал независим анализ от ЕК на делата от обществен интерес на спецпрокуратурата

Главният прокурор е поискал независим анализ от ЕК на делата от обществен интерес на спецпрокуратурата

Defakto.bg

Главният прокурор е поисакл техническа подкрепа от ЕК за независим анализ на дела от обществен интерес на Специализираната прокуратура, съобщи държавното обвинение.

От съобщението се разбира, че на  21.01.2022 г. главният прокурор Иван Гешев е изпратил до министъра на финансите  Асен Василев писмо относно кандидатстване за получаване на  помощ по Инструмента за техническа подкрепа, предоставян от Генералната дирекция за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ИТП).  Координационно звено по прилагане на ИТП у нас е дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерство на финансите.

Искането идва на фона на публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриването на специализираните съд и прокуратура.

Прокуратурата на Република България е подала искане за извършване на независим анализ от страна на европейски прокурори и експерти на дела с висок обществен интерес, които са от компетентност на Специализираната прокуратура, се казва в съобщението.

Независимият анализ на делата с висок обществен интерес е необходим и би бил полезен в дебата за съдебната реформа и по-конкретно за бъдещето на специализираното правосъдие в България.

В рамките на междуинституционалния диалог и желанието за сътрудничество в интерес на българските граждани Прокуратурата на Република България очаква своевременна реакция от страна на Министерство на финансите с цел координация за получаване на помощта в рамките на Инструмента за техническа подкрепа към Европейската комисия, казва държавното обвинение.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът алармира: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда  

  Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка Георги Гьоков, в което …

Министър Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лв. заради незаконно обвинение

Здравната министърка в оставка проф. Асена Сербезова е завела дело за обезщетение срещу прокуратурата по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.