Последни новини
Home / Законът / Комисията „Цацаров“ проверява сигналите, обявени от министър Йорданова срещу гл. прокурор Гешев

Комисията „Цацаров“ проверява сигналите, обявени от министър Йорданова срещу гл. прокурор Гешев

Defakto.bg

КПКОНПИ проверява и твърденията на Борис Бонев за неизгодна сделка на Столична община

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) обяви, че започва проверка по обявени от правосъдния министър Надежда Йорданова сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев. След сезиране от изявления в медиите на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, КПКОНПИ е започнала проверка на налични сигнали за извършени нарушения от главния прокурор Иван Гешев.  Според твърденията на Надежда Йорданова, при нея са постъпили множество такива сигнали, свързани с действията на главния прокурор и негови закононарушения.

Предприети са действия по установяване съдържанието на тези сигнали и са изискани заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от Министерството на правосъдието,  съобразно чл. 6, ал. 1, т. 7 от ЗПКОНПИ“, посочват от  Комисията.

Доколкото Сотир Цацаров поиска от прокуратурата да го провери дали е извършил престъпление, за да му е отнет допуска от ДАНС, песимистите провидяха размяна на любезности между двете силно критикувани фигури от новите управляващи. Допускат, че резултатите и от двете проверки ще са положителни за именитите взаимно проверяващи се господа, независимо от фактите около тях. Допълнително ситуацията подгря говорителката на главния прокурор Сийка милева, която заяви, че  министърът на правосъдието не е компетентен да разглежда жалби и сигнали, когато са налице данни срещу магистрати, включително и срещу главния прокурор, за извършени от тях нарушения.

В напрегната ситуация като сегашната,  обаче заиграването с компетенции,  е риск с непредсказуем изход. Когато  не държиш сигналите, а техният брой нараства неконтролируемо,  подобен план е мисия невъзможна, подсказват  оптимистите.

Комисията е започнала проверка и  по твърденията на общинския съветник в Столичния общински съвет Борис Бонев за сключен неизгоден договор.

Според Бонев, в Столична община е проведена обществена поръчка за изграждане и поддържане на улично осветление, като цените са завишени, а спечелилите две дружества са предложили различни цени на техните артикули. Той твърди и че стойността на продуктите, предложена от едното дружество, е в пъти по-висока от цените в търговската мрежа.

По повод информацията, изнесена в медиите и съобразно законовите си правомощия, КПКОНПИ извършва проверка за наличие на данни за корупция на лица, заемащи висши публични длъжности, съобщава Комисията.

По-късно Софийска градска прокуратура (СГП) обяви, че се е самосезирала с изявленията на общински съветник за обществената поръчка за улично осветление със завишени цени в столицата.  Изискана е цялата документация относно описаните в публикациите обществени поръчки за улично осветление.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.