Последни новини
Home / Гостува ни / Нови срокове и правила за валидност на зелените сертификати на територията на ЕС

Нови срокове и правила за валидност на зелените сертификати на територията на ЕС

Defakto.bg

Сертификатите за поставена бустерна доза са безсрочни

От днес всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза.  Промяната се налага заради решение EU 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември м.г., с което се променят  сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от Европейския съюз /ЕС/, съобщи БТА.  Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс, както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.
Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване.  Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.
Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на произоводителя „Янсен“. Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени.

Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система – https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари т.г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност. Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС, отбелязват от Министерството на здравеопазването.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.