Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова проведе онлайн среща със съдии по вписванията, недоволни от законодателни намерения

Министър Йорданова проведе онлайн среща със съдии по вписванията, недоволни от законодателни намерения

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова проведе  онлайн среща с представители на Асоциацията на съдиите по вписванията, съобщи Министерството на правосъдието.  Юристите са запознали министъра с недоволството си от намерението на управляващите да влеят производството по вписване в нова агенция и съдиите да излязат от системата на съдилища и да минат на подчинение на директора й като длъжностни лица.  Според съдиите,  така те ще загубят независимия си статут, а вписването на актовете и издаването на удостоверения ще се окаже под  административен контрол. В момента съдиите по вписванията се назначават от министъра на правосъдието, но са към районните съдилища и се ръководят от техните ръководители.

Със законопроекта за държавния бюджет,  правителството предлага създаването на Държавна агенция по вписванията  към Министерския съвет, в която да се влеят  Агенцията по вписванията, Агенцията по кадастъра, дирекция ГРАО в МРРБ и регистърът на особените залози.  Тази промяна  предвижда  премахването на съдиите по вписванията, чийто статут в момента е уреден в съдебния закон и прехвърлянето им от районните съдилища в новата агенция като длъжностни лица по вписванията. В мотивите за промяната чрез закона за бюджета е посочено, че статутът на съдиите по вписванията и сега е различен от този на съдиите:

„Функциите на съдията по вписванията са свързани основно с разпореждане или отказ на вписванията, отбелязванията или заличаванията в имотния регистър и произнасяне за издаването на справки и удостоверения. Съпътстваща дейност е извършване на нотариални и други действия, предвидени със закон. Към момента статутът на съдията по вписванията е изведен извън глава девета на Закона за съдебната власт „Статут на съдиите, прокурорите и следователите“, и е определен в глава тринадесета на закона „Съдии по вписванията“. Видно е, че самият законодател ясно е разграничил статута на съдията от статута на съдията по вписванията.

Намерението  предизивика остра реакция  включително и заради повторението на  практиките на ГЕРБ за избягване на общественото обсъждане чрез  използване на преходните и заключителни разпоредби на други закони без  връзка с промяната.  В открито писмо съдиите по вписванията заявиха, че   Министерският съвет е злоупотребил с правомощията си, като е изменил с преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет редица други закони, които не само не са с бюджетен характер, но и в голямата си част нямат пряко отношение към формирането на приходите и разходите.

По този повод  съпредседателите на Гражданския съвет към ВСС Мария Карагьозова и Евгени Иванов,  по  предложение на Българска асоциация на съдиите по вписванията свикват на 7 февруари извънредно  заседание  за “ реакция и предприемане на консолидирани действия„.

Асоциацията настоява да бъде обсъден внесения в НС проект на Закон за държавния бюджет за 2022 г.,  в който „чрез преходните и заключителни разпоредби към него се прави опит за безпрецедентна подмяна на едно съдебно-охранително производство и превръщането му в административно такова, като инструмент на изпълнителната власт“.

От съобщението на Министерството на правосъдието се разбира,  че  на срещата министър Йорданова е уверила съдиите по вписванията, че  диалогът с тях и между институциите ще продължи до намирането на оптималното решение, което ще  гарантира в максимална степен защитата на правата на гражданите.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.